Унищожиха сирийски химически оръжия на американски кораб

Унищожиха сирийски химически оръжия на американски кораб | StandartNews.com

Вашингтон. Сирийските химически оръжия на борда на американския кораб „Кейп Рей" са унищожени, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кирби, цитиран от световните медии. „Тази сутрин министърът на отбраната Чък Хейгъл позвъни на капитана на кораба „Кейп Рей", за да поздрави екипажа с приключването на безпрецедентната работа по неутрализиране в морето на най-опасните химически вещества от заявения сирийски арсенал", каза Кирби.

САЩ обаче остават бдителни за спазването на ангажиментите на Дамаск за химическите оръжия.

Президентът Барак Обама приветства финала на унищожаването на сирийския химически арсенал. „Днес ние отбелязваме важно постижение в нашите продължаващи усилия за предотвратяване разпространението на оръжия за масово унищожение, чрез елиминиране на декларирания от Сирия химически оръжеен запас", каза Обама. По думите му, това изпраща „ясно послание, че използването на тези ужасни оръжия има последствия и няма да се толерира международната общност".

САЩ забраниха пътнически полети над страната

Американски пътнически полети няма да минават през сирийското въздужно пространство поради все още усложнената обстановка в страната. В Сирия повече от три години се води гражданска война. Тя започна като част от Арабската пролет с протести срещу авторитарното управление на Башар ал Асад, което отвърна с насилствено потушаване на протестите. Напрежението се отприщи и различните мюсюлмански групи влязоха в ожесточен конфликт. Големи части от Сирия са завладени от екстремистката въоръжена формация "Ислямска държава", отделила се от Ал Кайда, която избива мирни граждани от всички религии и унищожава жилища, инфраструктура и културни паметници. Целта на джихадистите е да установят ислямски халифат по всички земи, където някога се е изповядвал ислям. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай