Убиха главния стратег на "Ислямска държава"

Убиха главния стратег на "Ислямска държава" | StandartNews.com

Най-опасният член на групировката "Ислямска държава" - нейния говорител Абу Мухамад Ал-Аднани, е бил убит при въздушен удар в сирийския град Алепо, съобщи Би Би Си. Според анализатори той е бил главен стратег на групировката, който отговарял за клетките й по света и бил отговорен включително за атентатите в Брюксел и Париж.

За удар срещу него съобщиха от руското министерство на отбраната. Според информацията той е бил ликвидиран при атака със самолет Су-24. Информацията бе потвърдена и от близката до джихадистите агенция "Амак".
Говорителят на Пентагона Питър Кук описва Аднани като "главен архитект на външните операции на "Ислямска държава".Той се е грижил за "координацията на движението на бойците, пряко е насърчавал атаките на самотни вълци срещу цивилни граждани и активно наемал нови членове на ИД. Абу Мухамад Ал-Аднани е бил много по-опасен отколкото самия лидер на групировката Абу Бакр ал Багдади, твърди специалистът по тероризъм Пол Крикшънк пред Си Ен Ен. „Джихадиста Ал-Аднани в някои случаи е бил много по-опасен от самият Абу Бакр Ал-Багдади, защото е бил пряко отговорен за външните операции на ИД и е контролирал филиалите и терористичните клетки на групировката зад граница. Точно клетките под негово ръководство са заплашвали запада, те са извършителите на атентатите в Париж и един ден те ще осъществят огромно нападение и на САЩ", пояснява специалистът.
Аднани е станал "мъченик, докато ръководел операциите срещу Алепо", информира агенция "Амак".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай