Турция отвори границите си за кюрдските бежанци от Сирия

Турция отвори границите си за кюрдските бежанци от Сирия | StandartNews.com

Турция отвори границата си за хиляди сирийски кюрди, бягащи от сблъсъците с Ислямска държава (IS) в съседна Сирия, заяви премиерът Ахмет Давутоглу.

"Ние ще приемем нашите братя, които бягат към Анадола от Сирия или всяко друго място, без никаква етническа или религиозна дискриминация", каза Давутоглу пред репортери в Азербайджан, предаде АФП.

"До момента са влезли около 4000 души. Броят може да се увеличи. Техните нужди ще бъдат изпълнени. Това е хуманитарна мисия", допълни той.

От петък няколкостотин сирийски кюрди се бяха струпали на турската граница и първоначално не бяха допуснати да я пресекат, като само им беше оказана помощ. Стотиците бежанци са предимно жени, възрастни и деца, които днес навлязоха на турска територия под зоркия контрол на силите за сигурност и пред камерите на телевизиите, съобщи CNN-Turk.

Те носели малко багаж, който успели да стегнат в бързината и повечето от тях проявявали признаци на тежка умора, като една жена припаднала и за нея се погрижили турски медицински екипи. На бежанците помагали не само турските войници, но и турски кюрди, много от които имали роднини сред тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай