Тунис ще реши кой ще е президент с балотаж

Тунис ще реши кой ще е президент с балотаж | StandartNews.com

Тунизийците гласуваха в неделя, за да изберат първия си директно избран президент, като двете големи партии очакват балотаж като последен етап от прехода на северноафриканската страна към пълна демокрация след революцията от 2011 г., която свали дългогодишния управник Зин ел Абидин бен Али.

Официалните резултати бяха още не са обявени, но малко след края на изборния ден, двамата основни фаворите обявиха, че очакват балотаж през декември, предаде Ройтерс.

Засега в резултата води Бейджи Есебси от партията Нидаа Тунес с 42,7%. Действащият президент Монсеф Марзуки е втори с резултат от 32,6%

Официалните резултати от вота ще бъдат обявени в сряда, а балотажът е насрочен за 28 декември. От щаба на Есебси обявиха победата си и благодариха на избирателите. От централната избирателна комисия пък заявиха, че избирателната активност е по-слаба от тази на парламентарния вот, когато 70% от имащите право на глас 5.3 млн. души отидоха до урните.

"Вярвам, че можем да станем по-добра страна, в която властите се грижат за сигурността, стабилността и качеството на живота на хората. Не трябва да виждаме младите хора без работа. Много образовани младежи нямат препитание. Те губят времето си в кафетата, баровете или някъде другаде", обясни Хамза Фахд, след като гласува в Тунис.

Новата конституция на Тунис разглежда политическата система като полупрезидентска. Това означава, че държавният глава получава ключови управленски правомощия в сферите сигурност, отбрана и външна политика.

Именно затова 87-годишният Есебси е считан за подходящ кандидат заради огромния му опит в политиката. Някои обаче го свързват с миналото. Неговата победа ще означава засилване на позициите на партията Нидаа Тунес, която от октомври насам е първа политическа сила.

Единствената алтернатива изглежда Монсеф Марзуки. Неговите критици обаче посочват липсата на успехи по време на 3-годишния му президентски мандат, след като беше назначен за временен държавен глава след свалянето на Зин Бен Али през 2011 г. Нарастващата заплаха от тероризъм и слабата дипломация могат да се окажат бариера пред избирането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай