Терор в музея (ОБЗОР)

Терор в музея (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нападението е сериозен удар по туризма на страната

Кървава атака срещу един от най-известните музеи в Тунис завърши с 19 жертви. Нападателите откриха огън и взеха заложници в музея "Бардо", който се намира точно до парламента на страната. Атаката е сериозен удар по туризма на Тунис, който разчита много на приходите от туристите. До момента никой не е поел отговорност за атаката.

17 чужди туристи и двама местни загинаха при атаката, няма информация за българи

Мъже с военни униформи и автомати "Калашников" окървавиха в сряда тунизийската столица. 19 души, сред които 17 чужди туристи, бяха убити при нападение срещу известния музей "Бардо" в града, прераснало в заложническа криза, предаде Би Би Си. Сред загиналите има италианци, испанци, поляци и германци, както тунизийски гражданин и полицай, съобщи премиерът Хабиб Есид. От Външно министерство съобщиха за "Стандарт", че не разполагат с информация сред пострадалите да има българи. Според някои източници жертвите на атаката са 22-ма души, сред тях и двама от терористите. Полицията издирваше трима или четирима техни съучастници.

Атаката започнала, когато двама въоръжени мъже открили огън по туристите, докато те слизали от автобусите и след това ги подгонили в музея, който се намира точно до сградата на тунизийския парламент. Това бе и причината първоначално да бъде съобщено, че е чута стрелба в парламента, след което стана ясно, че атаката е срещу музея. В момента на нападението депутатите обсъждали закон срещу тероризма, но били евакуирани след първите изстрели. При първоначалната стрелба единият от нападателите убил седем души още при автобусите. След което терористите взели заложници в музея, в който се намирали между 200 и 300 посетители от различни националности.

Два часа по-късно тунизийските сили за сигурност щурмуваха сградата, убиха двамата нападатели и освободиха всички заложници. Преди това силите на реда влязоха в престрелка с нападателите, а в комплекса бяха на разположение танкове. Над сградата летят хеликоптери, разказа очевидката Ясмин Раян. При операцията загина един полицай, а другата тунизийска жертва е чистачка. Кадри на тунизийска телевизия показаха как десетки хора, включително възрастни чуждестранни туристи и деца бягат от музея, прикривани от полицаи с насочени към прозорците на сградата оръжия. Министърът на здравеопазването Саид Аиди заяви, че са ранени 38 души, сред които граждани на Франция, Южна Африка, Полша, Италия и Япония.

"Това е критичен момент за нашата история и определящ момент за нашето бъдеще. Все още не сме установили самоличността на двамата терористи", заяви премиерът Хабиб Есид.

Полицейската операция продължи до вечерта, като силите на реда издирваха експлозиви в музея. Атаката е сериозен удар по туризма, който е водеща индустрия в страната, коментира Би Би Си. В момента на атаката в Тунис са били акостирали два круизни кораба, италиански и испански, с общо 6000 туристи на борда. Първоначално бе съобщено за лайнера "Коста Фашчиноза" на италианската компания "Коста Крусерос", с 3161 пътници, които били на едноседмична обиколка из Средиземно море. В момента, в който компанията собственик научила за нападението, призовала всички туристи, слезли на екскурзия на сушата, да се върнат.

Тунис е силно зависим от притока на европейски туристи и досега успя да избегне сериозни терористични актове след "Арабската пролет" през 2011 година. Няколко ислямистки групировки обаче оттогава насам набраха сила в страната.

Нападението може да е свързано със смъртта на Ахмед ал Руиси, тунизиец, загинал преди няколко дни, воювайки в редиците на групировката "Ислямска държава".

Цел на атаката била икономиката

"Тази мръсна операция има за цел основно тунизийската икономика", заяви премиерът на Тунис Хабиб Есид. "Тунизийският народ трябва да се събере, да се обедини, защото войната срещу тероризма ще отнеме време", добави министър-председателят. "Тунис ще направи всичко, за да предотврати нови атаки", заключи държавният глава.

Тази заложническа драма дойде в много труден момент за икономиката на страната, коментира АФП. В телевизионно изявление в понеделник вечерта премиерът Хабиб Есид, който е на власт от 5 януари 2015 г., представи много мрачна картина на националната икономика и подчерта категорично важността на борбата с тероризма.

ЕС обвини "Ислямска държава"

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Фредерика Могерини посочи "Ислямска държава" като автор на нападението в Тунис. "След нападението в Тунис днес става ясно, че терористичната организация "Даеш" (арабското име на "Ислямска държава" - бел.ред.) отново напада страните и народите от Средиземноморието", обяви Могерини.

"Това подсилва решимостта ни да сътрудничим по-тясно с нашите партньори, за да се справим с терористичната заплаха", допълни тя. В изявлението се отбелязва, че ЕС ще помогне с всички средства, с които разполага, за да подкрепи изцяло Тунис в борбата срещу тероризма и реформата в сферата на сигурността. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също потвърди, че ЕС е готов да подкрепи Тунис в борбата с екстремизма.

"САЩ застават до тунизийския народ в този труден момент и продължават да подкрепят усилията на правителството за напредък към един сигурен, проспериращ и демократичен Тунис", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

В изявление от Лувъра френският президент Франсоа Оланд сравни нападението в Тунис с атаката срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо", както и тази в Копенхаген. "Ние имахме такива болезнени събития във Франция през януари и истината е, че както в Тунис, така и в Копенхаген, ние всички сме засегнати", посочи френският държавен глава.

В "Бардо" е най-голямата колекция от римски мозайки

Столицата бе спокойно място, където и жени се разхождаха нощем

Туризмът вече не е само удоволствие и почивка, но и игра със смъртта. Също както и животът във всяко кътче по света, независимо къде се намира то. Сигурност няма нито за местните, нито за гостите. И никой не знае къде тероризмът ще остави своя печат отново. Тунис всъщност е сигурна и спокойна страна за туристите. Това се усещаше и преди, и след революцията в страната. Въпреки вчерашния терор. Който се случи броени дни, след като бойците от "Ислямска държава" заличиха от лицето на земята древни артефакти от музея в Мосул и унищожиха градовете люлки на човешката цивилизация Немруд и Хорсабад.

Музеят "Бардо" е най-посещаваното място в Тунис заедно с руините на древен Картаген. Тук се намира най-голямата колекция в света от римски мозайки, заради които се стичат хора от цял свят, местни студенти по изобразително изкуство и купища ученици. Красивата сграда, която е била дворец по времето на Хасифидите, се намира в непосредствена близост до парламента на Тунис. Дели ги само една стена, затова и туристите, които влизат да разгледат артефактите от Картаген или другите чудеса в музея, неминуемо виждат местната полиция. За да разгледате музея, не стига и цял ден. Самата столица Тунис също е доста спокойно място според европейските стандарти. За разлика от други кътчета по света самотни жени спокойно могат да се разхождат по улиците, без да се страхуват от нападение, тъй като градът не спи, а полицията е навсякъде. За нещастие именно терористите ще превърнат тунизийската столица в акцент от световните новини вместо уникалните римски мозайки или наследството на Ханибал.

Тунис - между демокрацията и джихадизма

Кървавата атака в Тунис бе извършена само три месеца след формалния край на демократичния преход на страната с провеждането на първите свободни избори след избухването на Арабската пролет през 2011 г. и падането на диктатора Зин ал Абидин бен Али.

- Арабската пролет: Самозапалването на амбулантния търговец на плодове Мохамед Буазизи на 17 декември 2010 г. в Сиди Бузид, предизвика вълна от протести. Те дадоха искра на Арабската пролет, която се разпростря и в други страни в региона.

- Демократичен преход: В края на 2014 г. след като бе приета нова конституция, страната приключи формално демократичния си преход с произвеждането на първите свободни избори в страната след Арабската пролет.

- Тероризъм: През последните месеци страната се сблъсква с нарастваща джихадистка дейност, най-вече по западната си граница с Алжир, в района на Касерин.

Някой се дразни, че страната е спокойна

Мохамед Башер, съветник към Националния борд по туризъм на Тунис, отговарящ за Балканския пазар

- Господин Башер, знаете ли дали има български туристи в момента в Тунис?

- Мисля, че няма български групи в момента. Поне нямам такава информация.

- Мислите ли, че случилото се в музея Бардо ще повлияе на туризма в Тунис?

- Това е един терористичен акт, какъвто може да се случи навсякъде по света. Станалото не означава, че страната не е сигурна туристическа дестинация. Напротив, полицията и правителството се грижат това да е така. И може би точно това е подразнило някой - че Тунис е сигурна туристическа дестинация, че предлага качествен продукт и има много гости от цял свят, които идват да почиват тук, да разгледат културното наследство на страната. Терористичният акт е насочен срещу управлението на страната, което се опитва да осигури сигурност и стабилност. Но не мисля, че тази трагедия ще повлияе по някакъв начин на туризма.

Видео на "Ансар аш Шария" зове към джихад

Видео на групировката "Ансар ал Шария", появило се часове преди атаката, призовава младежкото движение на уахабитите да защитава религията чрез джихад. Във видеото се отправя молитва за свободата на задържани джихадисти, което наведе анализаторите на мисълта, че нападателите са имали намерение да заменят затворници срещу задържани заложници.

Ден преди атаката местната полиция разби в централния район на страната Кайруан мрежа за набиране на младежи за джихад в Либия и арестува 22 души, съобщи агенция ЕФЕ. Сред задържаните има студенти и чиновници, които са част от четири клетки, специализирани във вербуването на млади тунизийци, които да бъдат изпратени в съседна Либия и да бъдат обучавани там в лагери, управлявани от тунизийски джихадисти. След обучението новите джихадисти били изпращани да се включат в ислямистките милиции, действащи в различни части на бившата Джамахирия.

Делегация на Лувъра се спасила по чудо

Делегация на Лувъра по чудо се спасила да не бъде пленена в туниския музей, съобщи кореспондентът на ТАСС в Париж. "За щастие, в момента на нападението нашата делегация все още не е била в музея "Бардо", казал представител на Лувъра. По-рано в сряда френският депутат Елизабет Гигу предположи, че след заложниците може да има група французи. "В Тунис пристигна делегация на Лувъра. Възможно е те да са били сред заложниците", каза Гигу за тв канала "БФМ-ТВ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай