Шок! Главорезът на ИДИЛ е компютърен спец от Лондон

Шок! Главорезът на ИДИЛ е компютърен спец от Лондон | StandartNews.com

Зловещият убиец на "Ислямска държава", известен като "Джихади Джон", се оказа студент от Лондон, произхождащ от средната класа. Става въпрос за компютърния спец Мохамед Емвази, живял в Куинс Парк. Вероятно той се е присъединил към ИДИЛ през 2012 г., когато е избягал в Сирия.

Джихади Джон се появи на видео при убийствата на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, работника Дейвид Хейнс, 22 сирийски войници и японския репортер Кенджи Гото. 

 

Емвази е посещавал често джамия в Гринуич, Източен Лондон. Един от най-добрите приятели на ислямиста от кувейтски произход заяви категорично пред медиите: "Нямам съмнения, че това е Мохамед. Той беше като мой брат. Уверен съм".
Асим Куреши от правозащитна организация, който е контактувал често с Мохамед, също вярва, че това е "Джихади Джон"

Според "Washington Post" екзекуторът на ИДИЛ е пътувал с приятели до Танзания през 2009 г. Кацнал е в Дар ес Салаам, най-големият град на страната, където е арестуван и отпратен към Острова. По пътя каца в Амстердам и по негови твърдения там е разпитван от офицер на МИ5 с мотива, че се е опитвал да стигне Сомалия, домът на терористичната група Ал Шабааб.

След това Емвази се мести в Кувейт и работи като IT спец. Антитерористите обаче го екстрадират в Англия през 2010 г. Свалени са му отпечатъци, забранено му е да стъпва отново в Кувейт. Английските власти също му забраняват да напуска страната.

От миналия септември ФБР се мъчи да разбере кой е "Джихади Джон", анализирайки перфектния му английски, с който говори на зловещите видеа от екзекуциите. "Скотланд ярд" отказа да потвърди вчера самоличността му, от правителството продължават да мълчат. Още през септември миналата година се разбра, че екзекуторът на ИДИЛ е бил познат на МИ5 далеч преди да замине за Сирия. Самоличността му обаче била крита упорито, за да не бъдат провалени мисии за спасяване на заложници.

23-годишният джихадист "блесна" за първи път миналата година, когато пусна снимка в Туитър, на която държи отрязани глави. Британци от няколко града бяха заподозрени, че са "Джихади Джон", участник в още мъчения, както и в преговори за френски и италиански заложници.Още тогава се предполагаше, че е жител на Острова, събирал пари за арабски благотворителни инициативи. В Англия са бесни, тъй като според тях тайните служби са могли преспокойно да го спрат да пътува в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай