Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен

Шиитските бунтовници нападнаха президентския дворец в Сана

Саудитска Арабия започна военна операция в Йемен  | StandartNews.com

Саудитска Арабия започна военна операция, включваща въздушни удари, срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен, информира BBC като се позовава на саудитския посланик в САЩ. Мобилизирани и други военни сили.

Според "Ал Арабия" са унищожени значителна част от средствата за противовъздушна отбрана на хусите, както и една от военните им бази.

Шиитските бунтовници нападнаха президентския дворец в столицата Сана и принудиха външния министър на страната да се обърне за помощ към Арабската лига.

Военната операция стартира веднага, след изявлението на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, в което се посочва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Катар ще „откликнат на молбата на президента Абд Рабу Мансур Хади да защитят законната власт в Йемен от бунтовниците-хути".

Въздушните удари са имали за цел базата на йеменските военно въздушни сили „Ал-Дайлами" и международното летище на Сана, намиращо се в северната част на йеменската столица. Също така цел на въздушните удари е бил превзетият от „хути" президентски дворец в Сана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай