Саудитска Арабия усилва репресиите в Интернет

Саудитска Арабия усилва репресиите в Интернет | StandartNews.com

Саудитските власти засилват действията си срещу онлайн дисиденти, обяви международната организация Human Rights Watch, твърдейки, че прокурори и съдии използват "неясни закони", за да повдигат обвинения срещу граждани за мирни туитове и коментари в социалните мрежи, предаде Ал-Джазира.

Според HRW, Рияд използва неясните формулировки в приетия през 2007 г. закон против киберпрестъпността, за да обвинява и осъжда саудитски граждани. Според член 6 престъпление е "създаването на съдържание, което нарушава обществения ред, религиозните ценности, обществения морал, свещения личния живот".

Предвиждат се ефективни присъди до 5 г. и глоба до 3 млн. саудитски реала (около 800 000 долара).

Базираната в Ню Йорк организация призова днес правителството в Рияд да прекрати тези действия и да се съобразява със задълженията си да спазва свободата на словото.

Трима известни правозащитници бяха осъдени миналия месец заради критика на министерство на правосъдието и ще лежат в затвора между 5 и 8 години.

Полицията задържа и активист за правата на жените заради позиции в Twitter, в които са критикувани религиозни служители и е настоявано на саудитските жени да бъде дадено право да управляват коли.

"Тези преследвания само показват колко чувствителни са саудитските власти по отношение на възможността на обикновените граждани да изразяват в интернет свободно мнението си, оценявано от правителството като противоречиво или забранено", казва Сара Леа Уитсън, директор на Human Rights Watch за Близкия изток и Северна Африка, която призова саудитските власти да насочат усилията си към извършването на реформи.

Богатото от петролните си залежи кралство е най-мощната сунитска държава и голям съюзник на САЩ. Върхушката в страната е изключително консервативна, а някои от членовете й са обвинявани в подпомагане на радикали зад граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай