Саудитска Арабия евакуира чужди дипломати от Аден

Саудитска Арабия евакуира чужди дипломати от Аден | StandartNews.com

Военни кораби на Саудитска Арабия евакуираха десетки чуждестранни дипломати от южния йеменски град Аден. Саудитските военноморски сили проведоха операцията "Торнадо" по евакуирането на десетки дипломати, в това число саудитски, от Аден, предава БГНЕС.

ТВ каналът "Ал Арабия" уточнява, че повече от 80 дипломати от арабски и западни страни са били изведени днес Аден, крепостта на йеменския президент Абд Рабо Мансур Хади. Евакуацията на дипломатите е била извършена от два кораба, на които е имало осигурена защита от командоси и авиация.

Преди това министърът на отбраната на Саудитска Арабия Мухамед бен Салман нареди да бъдат изпратени три транспортни самолета в столицата на Йемен Сана за евакуирането на представители на ООН, но шиитските метежници (хусити) не позволиха на служителите на световната организация – близо 140 души да напуснат града.

ВВС на Саудитска Арабия при подкрепата на авиацията на Бахрейн, Катар, Кувейт и ОАЕ (Обединените арабски емирства) започнаха през нощта на сряда срещу четвъртък операция под кодовото название "Решителна буря" срещу метежниците, които установиха контрол над голяма част от Йемен. Военната операция срещу суверенната държава не е санкционирана от ООН.

Сунитската коалиция, към която се присъединиха и други арабски страни, се стреми към възстановяване на властта на президента сунит Абд Рабо Мансур Хади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай