САЩ смятат да въоръжат сунитските племена в Ирак

САЩ смятат да въоръжат сунитските племена в Ирак | StandartNews.com

Съединените щати планират да закупят оръжие за сунитските племена в Ирак, включително автомати АК-47, гранатомети и минохвъргачки, които да помогнат в боевете срещу "Ислямска държава" в провинция Анбар, според документ на Пентагона подготвен за Конгреса.

Планът за $24.1 млн. представлява малка част от планираните $1.6 млрд., които ще бъдат поискани от Конгреса, за обучението и въоръжаването на иракските и кюрдските сили, пише Ройтерс.

Според Пентагона особено важно е да се съдейства на племената в Ирак, за да могат съюзниците от антиислямистката коалиция да разчитат на помощта им. "Ако не въоръжим бойците от племената, които са противници на "Ислямска държава", те няма да пожелаят активно да се борят срещу тях", пише в документа. Силите на иракското правителство не са желани в сунитските провинции, сред които е и Анбар, и въоръжаването на местните бойци може значително да помогне. Вероятно то ще се извършва с посредничеството на централната власт в Багдад.

"Въпреки че развитията на бойното поле са обещаващи, що се отнася до възпирането на напредъка на "Ислямска държава", Ирак няма необходимата експертиза и екипировка да се справи с освобождаването на някои територии", сочи документът. Очаква се $1.24 млрд. от финансирането да бъдат похарчени за правителствената армия, а $354.8 млн. да идат за кюрдските бойци пешмерга.

Предимно сунитското население на Анбар не приемаше властта на бившия иракски премиер Нури ал Малики, който е от шиитското мнозинство в страната. През декември 2013 г. той изпрати армията да разпръсне протестен лагер в град Рамади и така настрои окончателно срещу себе си голяма част от сунитското малцинство. Местните бунтове срещу централната власт пък позволиха на "Ислямска държава" да навлезе във Фалуджа и Рамади. Сега Вашингтон се надява, че сунитите все пак ще се присъединят към коалицията срещу ислямистите. Малък брой американски военни съветници вече действат в Анбар, а коалицията продължава да нанася въздушни удари срещу цели на ИД. Междувременно "Ислямска държава" напредва към правителствените центрове в Рамади и ако успее да ги завладее, практически ще поеме контрола над цялата провинция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай