САЩ ще разузнават от небето над Сирия

САЩ ще разузнават от небето над Сирия | StandartNews.com

Асад е готов да сътрудничи със Запада срещу джихадистите

Президент Барак Обама разреши да се извършват американски разузнавателни полети над Сирия.

Това е предвестник на вероятни въздушни удари, смятат експерти. Белият дом обаче е загрижен как да бъдат предприети действия срещу джихадистите, без това да помага на президент Башар Асад, коментира в. "Ню Йорк таймс". Междувременно Русия, която е най-големият поддръжник на режима на сирийския президент Башар Асад, призова западните и арабските държави да преодолеят "неприязаността си към правителството в Дамаск" и да се обединят срещу Ислямска държава в Ирак и Леванта. Според "Ню Йорк таймс" ходът на Обама е важна стъпка към преки военни действия на САЩ в Сирия. Това може да промени ситуацията на бойното поле в страната, където се води гражданска война.

От Дамаск също дойде позитивен сигнал. Външният министър Уалид ал Муалем потвърди готовността на Сирия да работи с редица страни, включително подкрепилите бунта срещу Асад САЩ, Великобритания и Саудитска Арабия.

Сирия е жизненоважен партньор във войната срещу джихадистите, които обявиха създаването на халифат на територии в Сирия и Ирак под техен контрол. Запитан за възможността САЩ да извършват въздушни нападения срещу терористите от ИДИЛ на територията на Сирия, Муалем отговори, че подобни действия трябва да бъдат координирани с Дамаск, иначе ще се смятат за агресия, уточни Муалем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай