САЩ призоваха за едноседмично примирие в Газа

САЩ призоваха за едноседмично примирие в Газа | StandartNews.com

Кайро. Американският държавен секретар Джон Кери е направил ново предложение на Израел и ислямистката групировка Хамас да спрат за седмица престрелката в Газа, за провеждане на нови преговори между двете враждуващи страни за по-трайно споразумение, предаде Би Би Си.

То трябва да бъде постигнато с посредничеството на Египет и с участие в преговорите на палестинската автономна власт. В същото време израелските сили няма да се изтеглят изцяло от ивицата Газа.

Кери очаква отговор от живеещия в Катар водач на Хамас Халед Мешаал, съобщава израелското издание Аарец, цитирайки висш израелски представител. Мешаал посочва пред Би Би Си, че задължителното условие за приемане на "хуманитарното" примирие е прекратяване на икономическата блокада на Газа от Израел.

Според израелски медии кабинетът по сигурността ще се събере днес, за да обсъди идеята на Кери.

Предложението приканва САЩ, генералният секретар на ООН и Европейският съюз да гарантират, че преговорите ще се фокусират върху разоръжаването на Газа от ракетите и тунелите й и върху прекратяването на икономическата блокада на Газа и поправянето на претърпените от нея щети.

Очаква се Кери да отпътува от Кайро в петък следобед.

Междувременно кръвопролитието в Ивицата Газа продължава 18-и ден. Четирима палестинци загинаха в петък сутринта при въздушна атака над град Деир-ел-Балах, съобщи Франс прес. Говорител на местната спасителна служба заяви пред репортер на агенцията, че при атаката е загинала и 23-годишна бременна жена.

Бомбардировките предишния ден взеха и загинаха близо 100 жертви и те вече достигнаха 800 души от палестинска страна. Израел загуби двама цивилни и 32-ма войници. Над 100 хиляди палестинци бяха прокудени от домовете си.

Палестинските лидери на Западния бряг на река Йордан призоваха днешният 25-и юли да се превърне в "ден на гнева" срещу Израел заради военната офанзива в Ивицата Газа. Десет хиляди демонстранти изминаха снощи пътя от Рамала до Източен Ерусалим, преди да бъдат спрени от израелската полиция.

Палестинското ислямистко движение Хамас съобщи, че е изстреляло три ракети по международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, съобщи Франс прес като се позова на изявление на групировката. Няма информация къде са паднали ракетите и дали са нанесли щети. Ракетите са изстреляни ден, след като много европейски и американски авиокомпании възобновиха полетите си до Тел Авив, които прекратиха по-рано от съображения за сигурност.

Израелската офанзива в Ивицата Газа вече обхваща цялата територия, от север до юг. 

За 4-ти път училище на ООН, дало убежище на семейства, напуснали домовете си, беше бомбардирано. Сред убитите има жени, деца, служители на международната организация. Тази сутрин още 18 палестинци бяха убити, а Хамас изстреля 3 ракети. Евентуалното спиране на огъня между Израел и ислямисткото движение Хамас, контролиращо тази палестинска територия, все още се чака. Продължават дипломатическите усилия на САЩ и ООН. Днес и израелският кабинет за сигурност трябва да обсъди обстановката и възможно примирие.

С продължаването на военната операция бомбардировките на израелската армия по въздух, море и суша стават все по-интензивни. Въпреки големите човешки жертви, Хамас отказва да приеме спиране на огъня, което не включва вдигане блокадата на Газа, отваряне на граничния пункт с Египет и освобождаване на палестински затворници. Израел, който веднага прие египетските предложения за примирие, сега бърза да доведе операцията за военното неутрализиране на Хамас до край.

Световната здравна организация призова за създаването на хуманитарен коридор в Газа, по който да се евакуират ранени и да се доставят животоспасяващи медикаменти. От организацията съобщават, че четири болници вече са пострадали от конфликта в Ивицата Газа и не могат да оказват необходимата медицинска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай