САЩ не прилагат политиката за защита на цивилни в Сирия и Ирак

САЩ не прилагат политиката за защита на цивилни в Сирия и Ирак | StandartNews.com

Вашингтон. Американската политика, изискваща военните да избягват цивилни жертви, колкото е възможно, не се отнася за текущите операции в Сирия и Ирак, обявиха от Белия дом.

Политиката, която бе обявена миналата година от президента Барак Обама, забранява удари с безпилотни самолети, освен ако не е  "почти сигурно", че те няма да доведат до цивилни жертви. Обама бе критикуван за широката употреба на дрони в борбата срещу тероризма - при подобни удари са загинали най-малко 2400 души, включително много цивилни - в страни, включително Пакистан, Йемен и Сомалия.

На фона на непотвърдените информации за цивилни жертви обаче Белият дом призна тази седмица, че бомбардировките в Ирак и Сирия се извършват, без да бъде спазван този стандарт на почти пълна сигурност, предаде Асошиейтед Прес.

Пентагонът, спъван от ограниченията пред събирането на разузнавателна информация, не е способен в много случаи да установи дали съобщенията за жертви са верни.

"Показваме изключителна предпазливост и внимание при тези мисии", каза прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. "Съществува обаче риск при всяка военна операция и специфичен вид риск при военновъздушни операции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай