Руски симфоничен оркестър изнесе концерт в Палмира

Руски симфоничен оркестър изнесе концерт в Палмира | StandartNews.com

Концертът на симфоничния оркестър на Мариински театър в освободения от терористите сирийски град Палмира изпраща сигнал на света, че руското присъствие в Сирия "носи надежда и стабилност". Това пише в. "Ню Йорк Таймс" по повод изнесения в четвъртък вечерта концерт на оркестъра. "Прославеният руски диригент Валери Гергиев направи триумфален концерт насред руините на Палмира, който доскоро бе тероризиран от джихадистката групировка "Ислямска държава", отбелязва вестникът.

Изданието посочва, че концертът бе проведен в амфитеатъра, който джихадистите бяха превърнали в място за екзекуции и където през 2015 г. умъртвиха 25 души. "Подобен контраст бе необходим, за да се подчерате недооценената според Русия роля, която тя изигра, помагайки на сирийските сили да освободят Палмира от фанатиците и сражавайки се на страната на цивилизоваността срещу варварството", коментира още "Ню Йорк Таймс".

Събититието бе отразено и от друг водещ американски вестник "Вашингтон Поуст". В рамките на своето културно настъпление Русия изпрати знаменит оркестър "в античен амфитеатър, където само допреди няколко месеца групировката ИД извършваше масови екзекуции, за да ознаменува освобождението на Палмира и да подчертае ролята на Русия в Сирия", отбелязва вестникът. "Вашингтон Поуст" цитира и руския президент Владимир Путин, който в обръщение към публиката на концерта, излъчено по телемост от Москва, заяви, че "светът трябва да се обедини в подкрепа за Сирия, за да бъде възстановено това историческо място като знак на надежда в борбата срещу тероризма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай