Рияд почна удари по хусите в Йемен

Рияд почна удари по хусите в Йемен | StandartNews.com

Саудитска Арабия и коалиция с военна операция, петролът поскъпна

Нов взрив на напрежение избухна в Близкия изток. Саудитска Арабия в коалиция с още няколко арабски държави започна военна операция срещу хусите в Йемен, за да се защити правителството на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади и да се възстанови редът в страната. Новината за операцията в Йемен провокира опасения за доставките на петрол и цената му тръгна нагоре.

След като преди месец овладяха столицата Сана, бунтовниците хуси затегнаха хватката си и около главния град в южната част на страната - Аден, където потърси убежище йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади. В сряда хусите щурмуваха военновъздушна база недалеч от Аден, а президентът Хади избяга от Аден по море. Същият ден йеменското министерство на външните работи призова за незабавна арабска военна намеса срещу настъпващите шиитски бунтовници хуси, които бяха обвинени, че проправят пътя за превземане на Йемен от Иран. В резултат водена от Саудитска Арабия международна коалиция се намеси в тлеещия от седмици насам конфликт в Йемен. Саудитски самолети бомбардираха позиции на бунтовниците хуси час преди полунощ в нощта срещу четвъртък. В коалицията участват пет арабски монархии от Залива - Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Обединените арабски емирства и Кувейт. Към тях с военна подкрепа се присъединиха в следващите часове Йордания, Судан и Египет. Пакистан също изяви желание да се включи в атаките. Вашингтон ще окаже само логистична и разузнавателна помощ, но сили на САЩ няма да участват пряко във военните действия, съобщи Вашингтон. Великобритания, Франция, Турция и Мароко също подкрепиха саудитската военна намеса в Йемен. Русия изразява безпокойство от развитието на събитията в Йемен и призовава страните в конфликта в тази страна да прекратят военните действия, се казва в изявление на министерството на външните работи на Русия.

По данни на телевизия "Ал Арабия" при саудитските удари са унищожени значителна част от средствата за противовъздушна отбрана на хусите, както и една от военните им бази. Няколко мощни взрива са чути в района на международното летище в Сана, а саудитската авиация е поела контрола над въздушното пространство на Йемен.
Хусите обявиха нападението за агресия срещу Йемен и обещаха твърд отговор. Те заплашиха, че атаката ще въвлече региона в пълномащабна война. Иран призова за незабавно прекратяване на военновъздушната операция, като я нарече "подкрепена от САЩ военна агресия". Говорител на външното министерство на Иран подчерта, че "Йемен е изправен пред вътрешна криза" и предупреди, че външната военна намеса "ще усложни допълнително ситуацията и ще попречи на усилията за разрешаване на кризата с мирни средства". Ставащото застрашава и без това крехката стабилност в района и заплашва да прерасне в регионален конфликт между преобладаващо сунитските страни и шиитски Иран. Сунитските държави пък отправят същите обвинения към Техеран, който подпомага групировки като хусите - последователи на шиитското течение зайдизъм.

След началото на военната операция за часове вчера сутринта бе регистрирано повишение с над 5 процента на цената на петрола. Тя достигна почти 60 долара за барел Сорт Брент с доставка през април. Йемен не е голям производител на суров петрол, но страната се намира в непосредствена близост до пролива "Баб ел-Мандеб", който е един от основните световни транзитни пунктове за петролната търговия по море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай