Реувен Ривлин се закле като президент на Израел

Реувен Ривлин се закле като президент на Израел | StandartNews.com

Йерусалим. Шимон Перес предаде президентския пост на Руевин Ревлин от дясната партия Ликуд на церемония в Йерусалим в четвъртък.

"Не си представях, че през последните дни на мандата си отново ще бъда призован да изпълнявам дълга си, успокоявайки опечалени семейства", каза Перес в реч на церемонията. Той обвини ислямисткото движение Хамас за разпалване на сегашната война в Газа, но подчерта, че „Израел не е враг на жителите на Газа".

Новият президент, избран неотдавна, подхвана същата тема. „Ние не се бием срещу палестинския народ, ние не воюваме с исляма. Ние се борим срещу тероризма", каза той. АП обаче подчерта, че за разлика от Перес Ривлин е противник на създаването на палестинска държава.

Израелският политически ветеран Перес, чиято кариера датира от 40-те години на миналия век, даде да се разбере, че няма намерения да скъсва с политиката, но малцина очакват той отново да заеме някаква публична длъжност.

74-годишният Ривлин, основна фигура в партията на премиера Бенямин Нетаняху, заяви, че възнамерява да насочи президентските приоритети към вътрешните проблеми на страната, като нарастващата скъпотия и осигуряването на достъпни жилища. Макар да е смятан за правозащитник, той твърдо подкрепя създаването на еврейски селища на окупирания Западен бряг - една от основните конфликтни точки в преговорите за мирно уреждане на Близкоизточния конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай