Реставрират Божи гроб

Реставрират Божи гроб | StandartNews.com

Започна осъществяването на проекта за реставрация на Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предаде Франс прес, цитирани от БГНЕС.

Край обекта са построени скелета и са поставени бели защитни пана. Метална структура е издигната пред входа, за да бъдат защитени туристите.

Друга метална структура поддържа от десетки години гробницата, която е дълга няколко метра. С нея се закрепват мраморни блокове, които са започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи.

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му.

Гробницата ще бъде демонтирана и реконструирана в първоначалния й вид.

Единствено прекалено крехките и счупени части ще бъдат заменени с нови. Мраморните плочи, които могат да бъдат съхранени, ще бъдат почистени, а поддържащите ги метална структура - уякчена.

Реставрационните работи са поверени на гръцки специалисти, като би трябвало да продължат 8 месеца и да приключат в началото на 2017 г.

Обектът ще бъде достъпен за посетители по време на реставрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай