Продължават преговорите за ядрената програма на Иран

Продължават преговорите за ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Дипломати от шестте световни сили и Иран продължават срещата си във Виена, като имат краен срок до 23:00 GMT (01:00 българско време), за да разрешат спора за иранската ядрена програма, продължил 12 години.

По-рано бе обявено, че големите разлики остават, което предполага, че разговорите ще бъдат удължени, коментират световните медии.

Техеран твърди, че не се стреми към ядрено оръжие, а иска атомна енергия.

САЩ, Великобритания, Русия, Китай и Франция, плюс Германия, се опитва да финализират предварителен договор, който беше постигнат миналата година в Женева.

Не се знае с колко може да бъдат удължени преговорите. Ирански официален източник спомена за период между 6 месеца и 1 година.

Всички министри на външните работи на страните от шесторката вече са във Виена. Китайският външен министър Ван И се присъедини последен към колегите си рано тази сутрин.

Снощи в австрийската столица се състояха редица срещи в двустранен и многостранен формат. В 11 ч. (12 ч. българско време) е предвидено да започне заседание на външните министри от шесторката и Иран, предаде ТАСС, като се позова на добре информиран източник.

Според него тази среща може да бъде решаваща, като на нея бъде взето окончателно решение за удължаване на преговорния процес. Не е изключено на нея да бъде приета и политическа декларация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай