Преврат в Буркина Фасо

Преврат в Буркина Фасо | StandartNews.com

Уагадугу. Президентът на Буркина Фасо Блез Компаоре е свален от власт, съобщи говорител на армията пред демонстрантите в столицата Уагадугу. Новината беше посрещната от аплодисменти.

По-рано Компаоре обяви, че възнамерява да остане на власт още година в рамките на преходно правителство и едва тогава да се откаже от властта.

Опозицията обаче продължи да настоява за оставката му.

Причината за недоволството е намерението на президента да направи промени в конституцията, с които да направи възможно продължаването на управлението си. Компаоре е начело на Буркина Фасо вече 27 години.

В четвъртък напрежението ескалира и демонстрантите започнаха да палят правителствени сгради и парламента. Това доведе до провмяна в позицията на президента, който обеща да не иска нов мандат, но да продължи да управлява още година.

Насилието в Уагадугу вече взе жертва - 30-ина годишен мъж, намерен с рана на слепоочието на около 300 м от дома на Франсоа Кампаоре - брат на президента и влиятелна фигура на режима. Според очевидец, цитиран от АФП, той бил застрелян от телохранител на Франсоа Кампаоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай