Подновиха с пълна мощ ударите в Сирия

Подновиха с пълна мощ ударите в Сирия | StandartNews.com

Бойните действия в Сирия се подновиха с пълна сила часове след края на договореното между САЩ и Русия примирие, което изтече в неделя.

Неидентифицирани бойни самолети нанесоха удари по контролирани от бунтовниците квартали на град Алепо онази вечер, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс. Ракети ударили кварталите Карам ал Джабал, Карам ал Бик, Сахур и Шейх Хадар. Има съобщения за ранени, посочва неправителствената организация, базирана във Великобритания. В южната провинция Дараа правителствени хеликоптери пък хвърлили варели с експлозиви върху контролирани от опозицията райони. Най-малко осем цивилни били убити, съобщи организацията.

В същото време стана ясно, че два изтребителя F-16 от военновъздушните сили на Дания са участвали в обстрела на сирийските войски в района на Дейр аз Зур. Това заявяват официално на сайта си въоръжените сили на кралството, информира ТАСС. "Два изтребителя F-16 участваха в тези атаки съвместно с ВВС на други страни", се казва в съобщението. Ако се потвърди, че ударът е бил нанесен погрешно, Дания ще поднесе извинения, отбелязва командването. По-късно от Лондон също признаха за частие в атаките, които бяха извършени още в събота. Тогава сили на международната коалиция нанесоха въздушен удар по позиции на сирийските правителствени войски край град Дейр аз Зур. При атаката загинаха 62-ма сирийски военни, а близо 100 души бяха ранени, припомня агенцията.

Сключеното между САЩ и Русия примирие за Сирия "практически се провали и приключи". Няма надежда да бъде доставена хуманитарна помощ в контролираното от бунтовниците Източно Алепо, съобщи представител на опозицията, цитиран от Ройтерс. Закария Малахифджи, ръководител на политическия офис на базираната в Алепо група "Фастаким", добави, че остава да се види дали може да се направи нещо на "теория", за да бъде спасено споразумението. Запитан дали очаква хуманитарна помощ да бъде доставена в източната част на Алепо, той отговори: "Няма надежда. Дни наред се отлага. Всеки ден има претекст. В момента няма надежда да бъде доставена хуманитарна помощ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай