Пленник на Ислямска държава води видео поредица

Пленник на Ислямска държава води видео поредица | StandartNews.com

Багдад. Джихадистите от "Ислямска държава" сменят тактиката в своите видео заплахи към Запада. В четвъртък те разпространиха клип, в който техен пленник, разпознат като британския журналист Джон Кантли, обещава да хвърли светлина върху имиджа на групировката. 

В последните седмици джихадистите обезглавиха пред камера двама американски журналисти и един британски хуманитарен работник като отмъщение за въздушните удари от оглавената от САЩ коалиция по обекти на самопровъзгласилата се държава на територии на Сирия и Ирак. 

В новото 3-минутно видео Кантли е жив и здрав и дава заявка за "серия от предавания", в които ще "разкрие някои факти". Журналистът е работил в големи британски издания като "Sunday Times", "Sun" и "Sunday Telegraph". През 2012 г. е отвлечен от ислямистите в Сирия. В клипа той признава, че е затворник и не знае дали ще остане жив или ще умре. Същевременно заявява, че е изоставен от своето правителство и съдбата му е в ръцете на "Ислямска държава". 

Журналистът обещава в следващите предавания да разкрие "истината" за мотивите и начините на работа на групировката и да обясни на хората в западния свят как техните правителства и масмедиите ги манипулират, за да подкрепят военния конфликт, който според него не може да бъде спечелен. 

Ето и клипа, чиято автентичност се разследва от британските власти:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай