Откриха останките на египетския самолет (ОБЗОР)

Откриха останките на египетския самолет (ОБЗОР) | StandartNews.com

Намират се на 3 метра дълбочина, започват да вадят черните кутии

Останки от катастрофиралия в Средиземно море самолет "Еърбъс" А320 на авиокомпания "Иджипт Еър" са открити на няколко места, на дълбочина от около 3 км, съобщи египетският следствен комитет, цитиран от Ройтерс. Те са засечени от океанския изследователски кораб "Джон Летбридж". Екипът по издирване е открил и черната кутия, записвала гласовете в пилотската кабина, предаде Франс Прес, като се позовава на египетските власти. Устройството било разбито на парчета, но паметта му е непокътната. Анализът на записите от "черните кутии" е от ключово значение за изясняване на въпроса коя от версиите за катастрофата е достоверна - техническа повреда или терористичен акт.

В началото на юни се разбра, че денонощие преди катастрофата самолетът 3 пъти е кацал аварийно. Между 18 и 19 май машината извършила 6 полета между Еритрея, Египет, Тунис и Франция, като системата за оповестяване сигнализирала за проблем на борда скоро след излитанията. При последвалите технически проверки обаче механиците не откривали никакви проблеми. Поради това машината била допусната да продължава да лети.

"Еърбъс" А320, изпълняващ полет MS804 от Париж за Кайро, изчезна от радарите на 19 май около 35 мин преди да кацне на летището в египетската столица. На борда му имаше 66 души от 12 страни и 10-членен екипаж. По-късно отломки от него бяха открити в района на гръцкия о-в Карпатос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай