Осъдиха на смърт сина на Кадафи

Осъдиха на смърт сина на Кадафи  | StandartNews.com

Сейф ал-Ислам, влиятелният син на бившия либийския диктатор Муамар Кадафи, изиграл роля в процеса срещу българските медици, бе осъден на смърт от съдa в Триполи. Смятаният в миналото за наследник на баща си Сейф бе осъден заедно с още 8 души от обкръжението на диктатора, сред които бившия шеф на разузнаването Абдула ас-Сануси, бившия премиер Багдади ал-Махмуди и бившия външен министър Абдул Ати ал-Обеиди. Те бяха осъдени на смърт чрез разстрел по обвинения във военни престъпления по време на революцията в Либия през 2011 г., която сложи край на режима на Кадафи. Самият Сейф ал-Ислам не присъства в съда, но даде показания чрез видеовръзка. В момента той е държан от бунтовническа групировка в град Зинтан, която се противопоставя на правителството в Триполи и отказва да го освободи, заради което има съмнения, че присъдата може да не бъде изпълнена. Кореспондент на Би Би Си в Триполи съобщава, че те ще имат право да обжалват присъдите си. Останалите обвиняеми получиха присъди от пет години до доживотен затвор.

Синът на Кадафи бе обвинен в набиране на наемници, атакуване на цивилни мишени от въздуха, формиране на въоръжени групи и стрелба по тълпи от демонстранти. Сред обвиненията са и подбуждане към убийство и изнасилване.
Дълги години Сейф ал-Ислам бе най-влиятелната фигура в Либия след баща си. Образован във Великобритания, той бе смятан за реформатора на либийското правителство, играейки ключова роля за сближаването на страната със Запада в периода между 2001 г. и 2011 г. Самият той участва и в преговорите, който успяват да убедят Муамар Кадафи да се откаже от либийската ядрена програма. Сейф ал-Ислам, чиито първи имена означават "меч на исляма", винаги е отричал, че се стреми да наследи баща си, като заявява, че Либия "не е ферма, за да бъде наследена". Любимият син на полковник Кадафи бе известен с това, че е в близки отношения с много от влиятелните политически фигури във Великобритания, дори и с кралското семейство. Не оставаха скрити от публиката и нестандартните интереси на Сейф, който е притежавал два тигъра за домашни любимци и се е наслаждавал на лов със соколи в пустинята - традиционно занимание на арабските кралски особи. След революцията обаче той прави неуспешен опит да напусне Либия, когато е заловен от бунтовническа групировка и по-късно заявява, че ако ще бъде съден предпочита, това да бъде направо от Международния съд в Хага, отколкото в Либия, защото вторият вариант със сигурност би му отредил смъртна присъда.

Сейф ал Ислам оглавяваше фондация "Кадафи", изиграла важна роля в кризата с българските медици, осъдени на смърт в Либия. Изигралата важна роля за хепиенда на тази драма и освобождаването на медиците ни през 2007 г. Сесилия Атиас, бивша съпруга на Саркози по това време, сподели по-късно колко трудности е имала в преговорите с властите в Триполи и със Сейф ал Ислам. Либия беше много разделена на различни лагери и дори когато полковник Кадафи бе склонен да се отиде към освобождаване, други влиятелни кръгове и лидери в Бенгази, които стояха зад Сейф ал Ислам, не се съгласяваха, споделя Сесилия. Няма съмнение, че като лидер на фондация "Кадафи", Сейф, както и баща му, експлоатираше трагедията на заразените със СПИН деца в Бенгази, за да осигури обществена подкрепа за режима в Либия, който той след време може би щеше да оглави, ако управлението на баща му не беше свалено с вътрешен и външен натиск, смятат експерти. Сейф и фондацията му печелеха симпатии и овации в Бенгази, но в крайна сметка Кадафи се съгласи на компромис в преките преговори с Сесилия в Триполи и реши да пусне несправедливо обвинените български медици. Малко преди медиците да бъдат освободени, България бе станала член на ЕС. Сейф и баща му, които искаха да развиват икономическите си връзки с Европа, добре знаеха, че проблемът с медиците е пречка пред тази цел.

Кристияна Вълчева: Не се радвам, безразлично ми е

Кристияна Вълчева, една от петте български медицински сестри, прекарали повече от 8 години в затвора в Либия и осъдени три пъти на смърт, сподели, че никога не е срещала лично сина на Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам. Тя разказа, че Сейф е имал пряко участие в процеса, тъй като е шеф на фондация "Кадафи", благотворителната фондация, която по нейните думи "уж е подпомагала" медиците ни през 8-те години. "Нямам представа той какво конкретно участие имаше, идваше негов представител - един от директорите му, който ни изпрати и на летището. Той беше представител на Сейф и на фондацията. Уж благодарение на фондацията се случваха хубави неща за нас. Но уж", добави тя пред "Стандарт".
Кристияна Вълчева сподели, че тя лично се съмнява, че смъртната присъда на сина и на приближените на Кадафи ще бъде изпълнена. Според нея тя може да бъде изпълнена, но това може да се случи и след 10 години, след 15 години, може и въобще да не се случи. "Либийците са непредсказуеми, но в случая мисля, че те едва ли биха го направили. Те трудно съдят собствените си хора, както показаха и по време на нашето дело. Всички лекари, които бяха подведени под отговорност, бяха освободени, а ние бяхме осъдени на смърт", добави медсестрата. "Нито се радвам, нито страдам. Нямам отношение нито към делото, нито към присъдите им", добави Кристияна, запитана как се отнася към новината за смъртната присъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай