Опозицията и правителството на Сирия се срещат в Женева

Опозицията и правителството на Сирия се срещат в Женева | StandartNews.com

Женева . Правителствeните и опозиционните преговарящи възобновиха мирните преговори за Сирия в Женева, предадоха световните медии. Анализаторите казват, че се очаква незначителен напредък.

 

Опозицията иска правителството да се ангажира в писмена форма със комюникето от 2012г., в което се призовава за формиране на преходна администрация с пълна изпълнителната власт.

 

Правителството на президента Башар ал-Асад изключва всяко прехвърляне на властта.

 

Първият кръг от преговорите приключи миналия месец, без категорични споразумения.

 

Вторият кръг бе открит в понеделник с предварителни дискусии, насочени към подготвяне на програма за последващи разговори.

 

В понеделник беше съобщено, че медиаторът за Сирия Лахдар Брахими провежда отделни преговори с режима и с опозицията. Във вторник ИТАР-ТАСС информира, че представителят на ООН и Арабската лига вече е събрал делегациите в една стая и с неговото посредничество са започнали преговорите.

 

Междувременно говорител на сирийската опозиция призова Русия да не блокира проекта за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, защото хуманитарната ситуация в Сирия изисква бързи действия, а заместник-външният министър на Сирия Фейсал Мекдад прикани да не се спекулира със ситуацията за постигане на целите на опозицията.

 

"Международната общност трябва да продължи настойчиво да търси политическо решение на сирийския конфликт", заявява британският външен министър Уилям Хейг в статия, публикувана днес във в. "Индипендънт".

 

"Единственият път, който води към мира в Сирия, е политическото уреждане. Сирийският народ обаче не може да чака, докато се правят дипломатически стъпки. Именно затова трябва да продължи поддръжката на усилията начело с ООН за облекчаване неговото положение", подчертава британският първи дипломат.

 

Той напомня, че неговата страна е поела ангажимент да окаже помощ на бедстващите сирийци на сума 600 милиона паунда (984 милиона щатски долара). "Това е най-мащабната програма на Обединеното кралство", добавя Хейг.

 

"Ние също така трябва да търсим нови пътища за доставяне на пряка помощ на сирийците през граници и линии на въоръжени действия. Съветът за сигурност на ООН трябва да действа. Той е длъжен да представи на режима в Дамаск конкретни искания и да настоява за изпълнението им. Досега Асад основно пренебрегва исканията на ООН", посочва външният министър.

 

Според него СС на ООН трябва да поиска широк и безпрепятствен хуманитарен достъп, включително в районите, които са под контрола на правителствената армия.

 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви във вторник, че проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия е едностранчива и извън реалността. Документът има за цел да увеличи достъпа за хуманитарната помощ в страната, разкъсвана от кървавия конфликт, отбелязва агенция Интерфакс.

 

Лавров заяви, че хората, които стоят зад проекторезолюцията, искат да натрупат натиск над Китай и Русия, като обсъждат предложението в медиите. Вместо това Лавров призова Съвета за сигурност да подготви резолюцията, която осъжда "терористичната активност" в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай