ООН ще разследва офанзивата на Израел в Газа

ООН ще разследва офанзивата на Израел в Газа | StandartNews.com

Броят на жертвите при израелската кампания в Газа вече надхвърли 700 души

Женева. Съветът на ООН по правата на човека е гласувал да започне независимо разследване на израелската офанзива в Газа, докато Израел продължава своята бомбардировка на региона в операция срещу Хамас.

Гласуването в сряда в Женева дойде часове, след като шефът на ООН по правата на човека Нави Пилай заяви на извънредно заседание на съвета, че военните действия на Израел могат да представляват военни престъпления.

Решението е част от резолюция, внесена от Палестина, която бе приета от 47-членния Съвет на извънредно заседание днес с мнозинство от гласовете предимно на арабски, мюсюлмански и и развиващи се страни, докато повечето западни страни се въздържаха.

Резолюцията бе приета с 29 гласа "за", 1 против (САЩ) и 17 въздържали се (включително членове на ЕС), предаде Ройтерс.

Американският представител в Съвета Кийт Харпър заяви, че "САЩ работят усилено за постигането на незабавно прекратяване на бойните действия, но тази резолюция няма да помогне.

Всички еврепоейски страни, присъстващи в Съвета, сред които Франция, Германия и Великобритания, се въздържаха, както и Япония.

Израел определи кат „фарс, който следва да бъде отхвърлен от всеки добросъвестен човек" решението на съвета.
От кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху са уверени, че дейността на комисията ще има антиизраелски характер и предлага на Съвета да се фокусира първо върху действията на другата страна в конфликта – Хамас.

"Решението, прието от Съвета на ООН по правата на човека е фарс и следва да бъде отхвърлено от всеки добросъвестен човек. Вместо това е необходима да се разследват военните престъпления на Хамас, които изстрелват ракети срещу израелски граждани."

По-рано в сряда в Париж министърът на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че Франция "няма да скъса с традиционната си позиция" и ще се въздържи при гласуването на резолюцията, изискваща международна защита на палестинците и спешното създаването на независима международна комисия, която да разследва за евентуални нарушения на човешките права израелската офанзива, предаде Франс прес.

"Традиционната позиция на Франция е: Няма да има мир, докато сигурността на Израел не бъде гарантирана и докато правата на палестинците не бъдат признати", напомни той пред Националното събрание.

Междувременно, Хамас определи като "голяма победа" преустановяването на международни полети от и до Израел поради опасения от палестинския ракетен обстрел, предаде Франс прес.

"Затварянето на израелското въздушно пространство е голяма победа за съпротивата и кулминация на провала на Израел", посочи в комюнике говорителят на ислямисткото палестинско движение Сами Абу Зухри.

Американското Федерално управление по въздухоплаване (FAA) вдигна забраната американски авиокомпании да летят до международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, предаде Ройтерс. Европейската агенция по полетите все още не е променила становището си.

Броят на жертвите при израелската кампания в Газа вече надхвърли 700 души. Ранените са над 4500. При обстрел на израелските военно-въздушни сили след полунощ срещу сграда в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа са загинали дете и трима възрастни мъже.

Според очевидци палестинската крайбрежна територия е изцяло в мрак заради по-ранна атака срещу основната електроцентрала. Израелската армия засилва артилерийските и въздушни нападения.

Лидерът на Хамас Халед Мешаал заяви, че движението "няма да приеме никакво мирно предложение, което не сваля обсадата на Газа. Той отхвърли възможността за трайно прекратяване на огъня, докато Израел не свали обсадата. Мешаал обаче изрази готовност да приеме хуманитарно примирие в Газа.

Мешаал отправи призив до международната общност и неправителствените организации "да се притекат на помощ на Газа и да не чакат края на войната".

"Призовавам за откриването на пропускателни пунктове за преминаване на конвои с помощи в Ивицата Газа, която има нужда от гориво, храна и електричество". В същото време той подчерта решимостта на Хамас да постигне исканията си и заяви, че "съпротивата няма да се огъне пред никого".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай