ООН, Обама и Папата призоваха за примирие в Газа

ООН, Обама и Папата призоваха за примирие в Газа | StandartNews.com

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН, президентът на САЩ Барак Обама и папа Франциск апелираха към воюващите в Ивицата Газа за примирие.

Съветът прие единодушно декларация, с която призовава за „незабавно и безусловно хуманитарно примирие", предаде AFP. 15-те страни-членки, чиито представители се събраха в Ню Йорк на извънредно заседание, призоваха Израел и палестинското движение „Хамас" да „спазват изцяло" примирието по време на мюсюлманския празник Рамазан байрам, както и след това.

ООН призова двете враждуващи страни също така „да зачитат напълно международното хуманитарно право, както и това за защита на цивилните". Съветът излезе с апел към Израел и „Хамас" да установят и да спазват трайно примирие, постигнато на базата на предложенията на Египет.

В същото време американският президент Барак Обама е призовал Израел в телефонен разговор да прекрати моментално офанзивата, пише The Telegraph. Данните към момента сочат, че 218 палестински деца са убити в конфликта. В хода на разговора държавният глава е подчертал, че е задължително да се прекрати безусловно офанзивата и да се установи хуманитарно примирие.

Папа Франциск на свой ред също направи изявление по повод конфликта, призовавайки двете страни спешно да прекратят сраженията заради хилядите жертви, сред които и деца, убити по време на офанзивата.

„Спрете, моля ви, спрете! Умолявам ви с цялото си сърце", заяви Папа Франциск пред множеството поклонници във Ватикана.

Междувременно австралийското правителство ще изпрати около 5 милиона долара като спешна хуманитарна помощ за пострадалите от военния конфликт жители на Ивицата Газа, предаде РИА Новости. Австралийските власти са силно обезпокоени от продължаващия конфликт между Израел и движението „Хамас". Средствата ще бъдат използвани за закупуване на храна медикаменти, хигиенични средства и за предоставяне на психологическа помощ на жителите на Ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай