ООН: Израел може би извършва военни престъпления

ООН: Израел може би извършва военни престъпления | StandartNews.com

Женева. "Израел може да извършва военни престъпления с наказателната си операция срещу Газа. Има "голяма вероятност" тези действия на израелската армия да са в разрез с международните закони", каза върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай на извънредно заседание на организацията в Женева.

Пилай осъди и изстрелването на ракети от палестинските ислямисти от Хамас по Израел, предаде БНР.

"147 деца са убити в Газа през последните 16 дни. Убийствата им пораждат опасения за спазването на принципите на разграничаване, пропорционалност и превантивност при нападение. Израелските деца и техните родители и останалите граджани също имат право да живеят без постоянния страх, че ракета, изстреляна от Газа, може да падне върху дома или училището им и да ги убие или рани."

Тя призова всички страни във въоръжения конфликт в Ивицата Газа да правят разлика между цивилни и участници в бойни действия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и американският държавен секретар Джон Кери, които са на извънредни посещения в Близкия изток заради кризата в Газа, призоваха за незабавно спиране на насилието и за сериозно заемане с причините, лежащи в основата на конфликта, предаде Би Би Си.

От началото на израелската офанзива в контролираната от Хамас територия ивица преди 15 дни са загинали над 640 палестинци, повечето от които цивилни, 29 израелски войници и двама цивилни.

Броят на ранените е надминал 4000, съобщават палестинските власти.

Военната операция започна след продължителен ракетен обстрел от Газа към израелските градове, а официалната й цел е унищожаването на мрежата от тунели на Хамас, използвани от техните бойци за проникване в Израел.

В Кайро Джон Кери заяви, че предложеният от Египет план за спиране на огъня трябва да формира основата на бъдещото примирие между страните. Макар да призна тревогата си заради палестинските жертви, американският държавен секретар изтъкна, че Вашингтон подкрепя "уместната и легитимна" военна операция на Тел Авив. Също така той каза, че САЩ ще изпратят 47 милиона долара хуманитарна помощ на Газа.

Хамас обаче вече отхвърлиха предложението на Египет и заявиха, че ще се съгласят на примирие само ако то позволява по-свободно движение на стоки и хора през границите на региона.

При днешното посещение на Бан Ки Мун в Газа палестинският премиер Рами Хамдала повтори искането на Хамас и заяви, че вдигането на икономическата блокада срещу ивицата трябва да е неизменна част от всяка сделка за спиране на огъня.

"Време е тази агресия да спре и тази обсада да приключи", призова лидерът на новото правителство на единството, подкрепено и от двете доскоро враждуващи фракции Хамас и Фатах. По-късно палестинският президент Махмуд Абас също подкрепи условието за сваляне на икономическите санкции.

Тел Авив наложи рестрикции на ивицата Газа през 2006 г., след като Хамас отвлякоха израелския войник Гилад Шалит. Мерките бяха затегнати както от Израел, така и от Египет през 2007 г. след разрива между двете палестински движения и поемането със сила на контрола над района от Хамас.

В края на април т.г. двете организации обявиха, че вървят към разбирателство – ход, осъден от Тел Авив, който смята Хамас за терористична групировка. Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че фракцията трябва да бъде държана отговорна за отхвърлянето на египетския план за примирие.

По данни на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) над 118 300 палестинци към момента се намират в убежища на организацията, а 43% от територията на ивицата Газа са засегнати от предупреждения за евакуации или са обявени за зони, където се препоръчва да не се ходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай