ООН и САЩ наложиха 72-часово примирие в Газа

ООН и САЩ наложиха 72-часово примирие в Газа | StandartNews.com

Ню Йорк. ООН обяви, че в 8 часа сутринта местно време на 1 авуст ще настъпи 72-часово примирие на територията на Газа.

Примирието е съгласувано с Израел и Хамас и е постигнато с помощта на Държавния департамент на САЩ. Всички страни са се съгласили на "безусловно хуманитарно" примирие.

Говорителят на Хамас Осама Хамдан потвърди пред Ал-Джазира, че не само Хамас, но и всички въоръжени групировки на територията на ивицата Газа ще съблюдават примирието, "докато и другата страна (Израел -бел.ред) се придържа към него".

По време на примирието войските на Израел ще останат на позициите си в Газа.

До момента в конфликта са загинали 1437 палестинци, а ранените са над 8100, според властите в Газа. Израел съобщава за 56 загинали, като повечето от тях са военни.

По време на примирието ще бъдат доставени хуманитарни помощи в Газа, както и ще се направят опити да бъде възстановено подаването на електричество и питейна вода в региона.

По време на пресконференцията бе обявено, че представители на Израел и Хамас ще заминат в близките часове за Кайро, където ще започнат първите официални преговори между двете страни от началото на конфликта. Анализатори коментират, че макар това да не е "пълно и официално" примирие, това е шанс за започване на преговори за прекратяване на военните действия.

По-рано в четвътък върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай обвини Израел, че съзнателно нарушава международното право в офанзивата си срещу Хамас. По време на последната си пресконференция в Женева преди края на 6-годишния си мандат Пилай осъди атаките, които извършва израелската армия в Ивицата Газа срещу къщи, училища, болници и центрове на ООН. „Нито едно от нападенията не изглежда като инцидент. Атаките изглеждат като преднамерен акт на нарушаване на международните задължения" на Израел, заяви Пилай.

От Белия дом и ООН също остро критикуваха бомбардировките от страна на Израел на училища на ООН, които са използвани като убежища за палестинците. Това бе първата американска критика от страна на САЩ спрямо Израел, като държавният секретар на САЩ Джон Кери описа нападенията като "напълно неприемливи".

"Това прекратяване на огъня е от решаващо значение за даването на жертви от страна на цивилното население и е необходимо за спирането на насилието", заяви Кери.

"Светът стои засрамен" от обстрела на училище в Газа по време на израелската военна офанзива, написа The Guardian след атаката срещу сграда на ООН, пълна с бежанци.

Изданието цитира служители на ООН, които наричат "срам за света" убийството на спящи деца в училището в Джабалия, където се бяха приютили палестински бежанци. Те обвиняват Израел в сериозни нарушения на международните закони и подчертават, че многократно са предупреждавали Израел за училището, пълно с бежанци.

За разлика от офанзивата срещу Хамас преди 2 години, Израел не е подложен на натиск от арабските лидери, коментира The New York Times.

Причината за мълчанието на арабските лидери е, че те смятат Хамас за по-лош от Израел, пише изданието. Новата коалиция от арабски държави - Египет, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ - практически застана на страната на Израел в борбата му срещу ислямисткото движение. Това може да е допринесло за неуспеха на опитите за постигане на мирно споразумение до момента.

"Страхът и омразата на арабските държави от политическия ислям е толкова силен, че преборва алергията им към Бенямин Нетаняху", цитира изданието Аарон Милър, бивш пратеник в Близкия изток на различни администрации.

"Никога не съм виждал подобна ситуация, с толкова много арабски държави, приемащи безропотно смъртта и разрушенията в Газа и ударите срещу Хамас, добавя той. "Очевидно има съвпадение на интересите на тези различни режими с Израел", казва Халед Елджинди, бивш съветник на палестинските преговарящи. Израел се оказа неочакван печеливш от размириците, последвал "Арабската пролет", смята изданието, като посочва, че Кайро обвинява Хамас дори за жертвите в училището.

Междувременно израелската армия мобилизира 16 000 допълнителни резервисти заради операцията, която води в ивицата Газа, предаде Франс прес. Така мобилизираните резервисти са вече 86 000.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама, френският президент Франсоа Оланд и други световни лидери осъдиха нападението срещу училището на ООН, окачествявайки го като възмутително и неоправдано.

Швейцария обяви, че започва неофициални консултации по молба на палестинския президент Махмуд Абас за свикване на международна конференция за опазването на цивилното население на окупираните територии, съобщи Франс прес.

Абас се е обърнал към Швейцария в качеството й на депозитар на Женевските конвенции, регламентиращи опазването на лицата, които не участват във военни операции по време на конфликти. Според палестинците с действията си в Газа Израел е нарушил четвъртата Женевска конвенция, визираща опазването на цивилното население по време на война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай