ОБЗОР: САЩ удариха по въздух джихадистите в Сирия

САЩ обстрелваха цели на джихадистите в Сирия с ракети "Томахоук" от свои кораби в Арабския залив

ОБЗОР: САЩ удариха по въздух джихадистите в Сирия | StandartNews.com

5 арабски страни подкрепиха акцията, поне 120 ислямисти са ликвидирани

САЩ извършиха днес първите въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, съобщи Би Би Си. При атаките, които преминаха без официалното съгласие на сирийското правителство, са били ликвидирани най-малко 70 екстремисти, обяви базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Според АФП убитите са поне 120. В операцията освен САЩ се включиха още 5 арабски държави.

За операцията потвърди говорителят на Пентагона адм. Джон Кърби. Американското централно командване обяви, че освен САЩ в операцията са участвали още Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените Арабски емирства. Би Би Си коментира, че партньорите в акцията са държави с предимно сунитско население, въпреки че джихадистите от "Ислямска държава" също са сунити, но в много крайна форма.

Въздушните удари са засегнали тренировъчни бази на групировката, командни и контролни центрове, превозни средства и складове. Обект на атаките са били градовете Рака, Деир ал Зор, Хасакех и Абу Камал. Бомбардировките са продължили около 90 минути. Самолетите, участвали в операцията, са излетели от авиобази на САЩ в Близкия изток, както и от самолетоносача "Джордж Буш", разположен в Персийския залив. Ракети "Томахоук" пък са изстреляни от кораб в Червено море.

Най-малко 20 членове на "Ислямска държава" са убити в Рака. Над 50 бунтовници са ликвидирани в района на Алепо. Те обаче са свързани с друга крайна ислямистка групировка - фронта "Ал Нусра", който е в тесни връзки с "Ал Кайда". Според АФП убитите бунтовници са общо над 120.

Атаките са били извършени без официалното съгласие на сирийското правителство. Властите в Дамаск обаче все пак са били информирани за ударите няколко часа преди началото им. Външният министър на Сирия е получил писмо от американския държавен секретар Джон Кери, който го предал чрез иракския си колега.

Москва иска съгласие от Дамаск или ООН

Всякакви въздушни удари по позиции на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия трябва да се разрешават от Дамаск, иначе ще се изостри регионалното напрежение, заяви руското външно министерство.

"Във връзка със започнатата от САЩ с подкрепата на редица други държави операция по нанасяне на ракетно-бомбени удари по позиции на терористичната организация Ислямска държава в Сирия руската страна напомня, че всякакви подобни действия могат да се извършват единствено в рамките на международното право. Това означава не формално и едностранно "уведомление", а наличието на изрично съгласие от правителството на Сирия или съответстващо решение на Съвета за сигурност на ООН", се казва в изявление на ведомството.

Пуснаха ново видео с британски заложник

"Ислямска държава" пусна днес нов видеоклип с британския журналист Джон Кантли, който е заложник на групировката от 2012 година, съобщи Би Би Си.

Подобен клип с Кантли бе пуснат миналата седмица. На последното видео журналистът повтаря, че е изоставен от държавата си, и посочва, че западните правителства са подценили силата на групировката. На клипа се вижда, че журналистът чете предварително написан текст, вероятно принуден от похитителите си.

Кантли е пленник на ислямистите за втори път. Първоначално той е хванат през юли 2012 г., но с помощта на Свободната сирийска армия успява да избяга. По-късно същата година обаче отново се връща в Сирия и попада в нов капан.

ВЕСТИ:

Отвлякоха французин в Алжир

Въоръжена група, свързана с "Ислямска държава", отвлече френски турист в Алжир и заплаши да го убие, ако Париж не прекрати въздушните удари срещу джихадистите в Ирак. Отвлеченият е 55-годишният Харве Пиер Гурдел, който пътешествал в планинския район на Алжир, в североизточната част на страната, потвърди френското МВнР. Похитителите са дали ултиматум за живота му във видеообръщение, разпространено в интернет. Дадени са 24 часа за отговор на френския президент Франсоа Оланд. Не е ясно коя е групировката - дали е "Ал Кайда в Ислямския Магреб", или става дума просто за бандити.

Израел свали самолет

Израелската армия съобщи, че е свалила над Голанските възвишения сирийски боен самолет, което е първият подобен инцидент от три десетилетия насам. Според говорител на военните това е бил руски самолет "Сухой", който е навлязъл над контролираното от Израел въздушно пространство над Голан, но не се е насочвал да атакува израелски цели. Сирийският самолет е свален с американска ракета "Пейтриът", докато е извършвал нападение срещу сирийски бунтовници, твърди националното радио. За последен път подобен инцидент се случи през 1985 г., когато израелски изтребители на разузнавателна мисия над Ливан унищожиха два сирийски МиГ-23, които се насочили към тях, припомня "Ройтерс".
Сирийската държавна телевизия потвърди свалянето на самолета и го нарече акт на агресия.

Застреляха палестинци, убили тийнейджъри

Двама палестинци, заподозрени в убийството на трима израелски младежи през юни, са били убити от израелски войници, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от Би Би Си. Те са били убити, след като войници са обградили сградата, в която се укривали, в град Хеброн на Западния бряг. Отвличането и последвалото убийство на младежите през юни доведе до военния конфликт в Ивицата Газа през изминалото лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай