Обама предлага помощ на краля на Саудитска Арабия

Обама предлага помощ на краля на Саудитска Арабия | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял по телефона със саудитския крал Салман и му е предложил помощ за въздушните удари шиитските бунтовници в Йемен.

Монархът е благодарил на Обама за спасените от американски военни принудително катапултирали саудитски пилоти. Обама, от своя страна, същевременно е настоял пред събеседника си за дипломатическо урегулиране на конфликта между сунити и шиити в Йемен, по пътя на политическите преговори, предава БГНЕС.

"Президентът и крал Салман се обединиха около мнението, че общата цел е установяването на стабилност в Йемен по пътя на политическите преговори с участието на ООН, като в преговорите трябва да бъдат включени всички страни в конфликта", съобщи Бернадет Мийхън, говорител на Националния съвет по сигурност към Белия дом.

След като шиитските бунтовници хусити завзеха столицата Сана, премиерът Хади избяга във втория по големина град в страната, Аден. Шиитският обръч около Аден обаче се затегна и премиерът бе принуден да бяга и оттам. Хади напусна Йемен по море с лодка, като потърси убежище именно в Саудитска Арабия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай