Нетаняху: Кампанията в Газа може да се проточи

Нетаняху: Кампанията в Газа може да се проточи  | StandartNews.com

Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че военната кампания в Ивицата Газа може да се "проточи", информира BBC.

Нетаняху заяви, че Израел ще продължи военните действия докато не постигне целта си да "унищожи всички подземни тунели на военната групировка Хамас.

„Ние знаем, че ни чакат нелеки дни. От нас се изисква търпение и решимост, за да бъде изкоренена терористичната организация, която иска да ни унищожи", зави министър-председателят.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази обезпокоението си от призивите на Израел към жителите на северната част на палестинския анклав Ивицата Газа да се евакуират.

"Генералният секретар на ООН с безпокойство узна, че израелските сили за сигурност са разпространили в понеделник вечерта листовки в северната част на Ивицата Газа, предупреждавайки десетки хиляди жители да напуснат домовете си и да се евакуират от Газа. Ако това е така, то това ще има по-нататъшни опустошителни хуманитарни последствия в обсадените райони на Ивицата Газа за мирното население, което вече е изпитва колосални страдания през последните дни", се казва в официално съобщение на ООН.

Петима израелски войници са загинали при въоръжен сблъсък с палестински командоси, опитали да стигнат до Израел по тунел при Нахал Оз, край границата с Ивицата Газа, информира AFP и съобщава още, че израелски военни самолети са обстрелвали къщата в Газа на лидера на политическото крило на палестинското движение „Хамас" Исмаил Хания.

Шестима палестинци са загинали в следствие на израелската артилерия в бежанския лагер „Буреидж". Сред шестимата има три деца и две жени. Други 15 души са ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай