Най-богатите хора в Близкия изток

Най-богатите хора в Близкия изток | StandartNews.com

78 са крупните милиардери в региона, парите се държат в няколко влиятелни семейства

Защо да не си припомним приказките за "Али Баба и 40-те разбойника" или "1001 нощ", където от време оно се описват несметните богатства на арабските шейхове. Е, те продължават да бъдат реалност и днес - поне за 7-те най-заможни арабски шейха. Също като в приказките богатства им са неизмерими, водят фантастичен живот и са вечните лидери на Ориента. В арабския език термина „шейх" означава възрастен мъж от знатен род, който притежава огромно състояние и се ползва с голямо уважение в обществото и сред вярващите. Само най-почитаните и уважавани мюсюлмани могат да се сдобият с това почетно звание. Като правило "шейх" може да се нарече мъж който задължително е минал 40-те години. Дъщерите и жените на шейховете често са наричани със същия титул. Мюсюлманите, които постигат званието, усърдно започват да изучават исляма, отдават се на религията и стават много вещи в учението на Корана и неговото тълкуване. Водят живот, съобразен със Сунната, която е предоставена на вярващите от самият пророк Мохамед. Човек би могъл да бъде обявен за шейх и ако е завършил богословския мюсюлмански факултет в университет за ислямски изследвания.

Впрочем, в арабския свят е прието да се прикрива състоянието на шейховете - заради сигурността им и тази на техните семейства. Въпреки това данните изплуват по неведоми пътища.

7-те най-състоятелни арабски шейха

1. Тамим бин Хамад Ал- Тани
Състояние: 2 милиарда долара.

Той е Емира на Катар, встъпил в длъжност след баща си - шейх Хамад бен Халифа Ал-Тани, който се е отказала от престола през 2013 г. Това издигна Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани на пиедестала на най-младите управляващи монарси в света. Той е завършил образованието си във Великобританския международен колеж "Sherborne School". Хората, които познават емира, го описват като дружелюбен, уверен и широко скроен. Смята се, че има „чудесни връзки" със Запада

2. Фейсал бен Касим Ал-Тани
Състояние: 2,2 милиарда долара

Шейх Фейсал бен Касим Ал-Тани е успял въпреки известната си фамилия, а не благодарение на нея. Натрупва богатството си в постоянни семейни конфликтни ситуации.

3. Хамад бен Халифа Ал- Тани
Състояние: 2,4 милиарда долара

Шейх Хамад бен Халифа Ал-Тани е бил емир на Катар от 1995 до 2013 г. По време на неговото управление страната може да се похвали с 85 милиона тона добив на природен газ, което изтласка Катар на челна позиция и я направи най-богатата в света на глава от населението страна. Той се отрече от престола и абдикира през 2013г за да предостави трона на любимият си син.

4. Мансур бин Зайед Ал-Нахаян
Състояние: 4,9 милиарда долара

Шейх Мансур бин Зайед Ал-Нахаян е заместник на премиера на ОАЕ и доведен брат на президента на страната. Той е председател на на спортна компания, която притежава футблни, хандбални, волейболни и баскетболни отбори в Абу Даби. Известен е и като собственика на английският футболен тим Манчестър Сити.

5. Мохамед бин Рашид Ал-Мактум
Състояние: 12,3 милиарда долара

Шейх Мохамед бин Рашид Ал- Мактум е министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства, както и емир на Дубай. Негова е инвестиционната компания "Dubai Holding". Богатството му се оценява от списание "Форбс" на $ 12,3 млрд. Неговата лична яхта е трета по големина в света. Запален е по конните наддавания. Известен е и със своите огромни благотворителни дарения. На 19 май 2007 г. обявява плановете си да даде 10 млрд. долара за създаване на образователната Фондация „Мохамед бин Рашид ал-Мактум" - едно от най-големите благотворителни дарения в историята. Шейх Мохамед е заявил, че дарението има за цел да преодолее недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят и да подобри стандарта на образованието и научните изследвания в региона

6. Мохамед Хусейн Али Ал-Амуди
Състояние: 14,3 милиарда долара

Шейх Мохамед Хусейн Али Ал-Амуди заема 63 място в списъка на най-богатите хора в света. Той живее едновременно в две страни: в Саудитска Арабия и в Етиопия. Той е вторият най-богат човек в Саудитска Арабия, както и най-заможният цветнокож. Смятан е за най-могъщия инвеститор в Етиопия и Швеция.

7. Халифа бин Зайед Ал-Нахаян
Състояние: 18 милиарда долара

Личният капитал на шейх Халифа бен Заид Ал-Нахайян е около 18 милиарда долара. А фамилията му притежава общ капитал от около 150 милиарда долара. Той е втори президент на Обединените арабски емирства и 18-ти емир на Абу Даби. През февруари 1967 година става принц на Абу Даби, в чието емирство се намират 80 % от запасите на нефт в Обединените арабски емирства Най-високата кула в света Бурдж Халифа е наречено в негова чест.

ТОП 20 на най-заможните

Близкият изток е дом на 78 милиардери с общо състояние от над 209 млрд. долара, като сред тях има едва шест жени. Това показа проучване на "Форбс" за хората с най-много финанси на планетата. А в този регион, повече от всяко друго място на света, богатството се пази в семейството. Една трета от милиардерите там са роднини помежду си. Фамилията Сауирис и братята Мансур представляват седем от осемте милиардери на Египет в класацията, докато четиримата братя Харири и двамата братя Микати са представителите на Ливан.

От всички страни в региона Турция може да се похвали с най-голям брой милиардери - 24. Израел е на второ място с 18 представители в класацията, които разполагат общо с 51.75 млрд. долара. Единствените жени милиардерки в региона също са от тези две държави. Това са Шари Арисон от Израел и туркините Семаха Севим Арсел, Суна Кирач, Ахсен Озокур и Дениз Сахнек и Филиз Сахенк, които са майка и дъщеря. Саудитска Арабия има БВП в размер на 776 млрд. долара, което я поставя сред 10-те процента от държавите с най-висок показател в света. Страната има седем милиардери, или по-малко отколкото в американския щат Джорджия, но пък там живее най-богатият човек в Близкия изток - принц Ал-Уалид бин Талал ал Сауд. Неговото състояние се оценява на 20.4 млрд. долара - такива са дяловете му в компании като "News Corp", "Citigroup", "Four Seasons Hotels & Resorts" и други инвестиции, контролирани от неговата компания "Kingdom Holdings". Друг саудитец - Мохамед Ал-Амуди, който също е в класацията на милиардерите, успява да натрупа състояние от международни инвестиции, първо в Швеция и след това в Етиопия и Саудитска Арабия. Той доставя кафе за "Starbucks" и чаени листа за "Lipton", освен че притежава петролни рафинерии в Мароко и Швеция.

Само в Дубай живеят девет милиардери. Мохамед ал Барвани, новобогаташ от съседен Оман, се появява в класацията на "Forbes" за първи път през тази година благодарение на своя енергиен конгломерат "MB Holding"; той също така е собственик на производителя на луксозни яхти "Oceanco". В богатия на петрол Кувейт има петима милиардери от фамилиите Ал Карафи и Алганим. "Kharafi Group" пък е една от най-големите холдингови компании в региона, докато "Alghanim Industries" развива различни дейности в 40 държави. Кутайба Алганим и неговият брат Басам обаче не са в добри отношения. Те продължават да спорят относно разделянето на активите, които наследяват от баща си. В класацията на "Forbes" не са включени представители на кралски семейства или диктатори, чието състояние се дължи изцяло на техните позиции във властта. Ето кои са и топ 20 според "Форбс".

1. Принц Алуалид бин Талал ал Сауд
Страна: Саудитска Арабия
Състояние: 20.4 млрд. долара
Източник: Инвестиции

2. Мохамед ал Амуди
Страна: Саудитска Арабия
Състояние: 15.3 млрд. долара
Източник на богатство: Петрол

3. Еял Офер
Страна: Израел
Състояние: 7 млрд. долара
Източник на богатство: Недвижими имоти, корабоплаване

4. Насеф Сауирис
Страна: Египет
Състояние: 6.7 млрд. долара
Източник на богатство: Строителство

5. Идан Офер
Страна: Израел
Състояние: 5.7 млрд. долара
Източник на богатство: Сондаж, корабоплаване

6. Стеф Вертхаймер и семейството му
Страна: Израел
Състояние: 5.3 млрд. долара
Източник на богатство: Петрол

7. Абдула бин Ахмад Ал-Гураир и семейство му Страна: Обединени арабски емирства
Състояние: 4 млрд. долара
Източник на богатство: Петрол

8. Арнон Милкан
Страна: Израел
Състояние: 4.7 млрд. долара
Източник на богатство: Производство на филми

9. Шари Арисон
Страна: Израел
Състояние: 4.7 млрд. долара
Източник на богатство: Круизни кораби

10.Маджид Ал-Футаин
Страна: ОАЕ
Състояние: 4.5 млрд. долара
Източник на богатство: Недвижими имоти, търговия на дребно

11. Бени Стайнмец
Страна: Израел
Състояние: 4.1 млрд. долара
Източник на богатство: Минно дело, диаманти, недвижими имоти

12. Мурат Юлкер
Страна: Турция
Състояние: 3.7 млрд. долара
Източник на богатство: Производство на храни

13. Принц Султан бин Мохамед бин Сауд Ал-Кабир
Страна: Саудитска Арабия
Състояние: 3.5 млрд. долара
Източник на богатство: Мандри

14. Шарик Тара Страна: Турция
Състояние: 3.3 млрд. долара
Източник на богатство: Строителство.

15. Мохамед Мансур
Страна: Египет
Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник на богатство: Петрол

16. Мохамед Ал-Иса Страна: Саудитска Арабия Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник на богатство: Инвестиции

17. Наджиб Микати Страна: Ливан
Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник на богатство: Телеком

18. Таха Микати Страна: Ливан
Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник на богатство: Телеком

19. Ицках Чува
Страна: Израел
Състояние: 3.1 млрд. долара
Източник на богатство: Недвижими имоти

20. Хюсню Йозейгън
Страна: Турция
Състояние: 3 млрд. долара
Източник на богатство: Инвестиции

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай