Над 70 германки се бият за ИД

Над 70 германки се бият за ИД | StandartNews.com

Над 70 жени досега са заминали от Германия за Сирия и Ирак, за да се присъединят към екстремистките групировки, воюващи там. Това съобщи ТАСС, като цитира Ханс-Георг Маасен - шефът на Федералната служба по защита на конституцията (контраразузнаването, известно като БФФ).

"Близо 40 процента от тези жени са по-млади от 25 години, сред тях има и девет непълнолетни", посочи той. Според шефа на контраразузнаването, само по себе си отправянето на представителки на слабия пол към зоната на бойните действия не е нещо ново, но правоохранителните органи в Германия с тревога констатират, че групировката "Ислямска държава" засилва пропагандата сред жените.

"В интернет циркулира един вид пътеводител, който дава указания как най-добре една жена да излезе от страната си и да пристигне в зоната на конфликта", отбеляза Маасен. Според него членовете на ИД целенасочено влизат в контакт с млади момичета и ги подтикват да заминат за горещите точки. "В социалните мрежи има дори дневници с романтични описания на живота там", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай