На кафе със злато в Абу Даби

Седемзвездният "Емирейтс палас" е достъпен за простосмъртни

На кафе със злато в Абу Даби | StandartNews.com

Абу Даби - София. Абу Даби е най-голямата от седемте перли в огърлицата на Обединените арабски емирства. И макар че не блести колкото Дубай, не бива да бъде подценявана. Това е най-богатото емирство и именно на неговия петрол страната дължи днешния си възход. "Надпреварата между Дубай и Абу Даби напомня вечното дерби", казва с усмивка български дипломат. Столицата води в едно отношение, но пък отстъпва в друго. Друг е и вкусът, който остава след прекаран ден при Бащата на газелата, както звучи в превод Абу Даби на български.

Абу Даби се намира на 160 км на юг от Дубай. Разстоянието се взема за час с автомобил и час и половина с автобус. От Дубай автобусите за столицата тръгват от автогара "Ал Хубайба" и се движат цяло денонощие на половин час. Билетът струва 25 дирхама, които се равняват на 10 лв.

Докато Дубай оставя впечатление за център на света, то Абу Даби си е истински арабски град с типичната миризма и зяпачи по улицата. В столицата живеят повече местни и вероятността да не се разберете с някой на английски език по улицата не е малка. За да се потопите бързо в една истинска приказка, то хванете такси, което срещу 20 дирхама ще ви заведе до "Емирейтс палас" - една от емблемите на столицата на ОАЕ.

Един от най-луксозните хотели в света подобно на "Бурж ал Араб" претендира за 7 звезди. Усещането, което предлага, няма как да бъде измерено. Таксито те оставя в друг свят, напомнящ приказките от 1001 нощ.

В "Емирейтс палас" са вложени 1,5 млрд. евро. Разстоянието от източното до западното му крило е километър. Предлага 400 стаи и апартаменти, като най-евтините са за 700 евро на нощ. Удоволствието да преспиш в президентските покои излиза 15 000 евро. За комфорта на гостите се грижат 2000 щатни служители и готвачи в 33 кухни. 1000 абажура "Сваровски" пръскат светлина. В градините и по частните плажове има засадени над 8000 палми. За радост на децата камили и техните малки винаги са готови да ги разходят.

Хотелът е отворен и за простосмъртни, при това съвсем безплатно - за разлика от дубайския му еквивалент "Бурж ал Араб". Приличното облекло е едно от условията, а другото е да не се снимат гостите. Да разгледаш света на "Емирейтс палас" е възможно до полунощ. Не се толерират късите панталони, потниците, джапанките и отворените обувки. Интимната близост също не е желателна, както навсякъде в ОАЕ. Към любопитните посетители отношението е също толкова изискано, както към самите гости на хотела. Ще ви отворят вратата, ще ви се усмихнат, ще ви заговорят и ще ви накарат да се чувствате специални. В лоби бара пък може да опитате специалното им предложение - кафе с 24-каратови златни люспи. Удоволствието струва 50 дирхама или 20 лв. Поднася се с чаша вода и сладкиши, като при сервирането подробно се обяснява кое какво е - и всичко това под звуците на арабски струнен инструмент, на който умения показва източноевропейка. Преживяването е неповторимо.

За любителите на златото има още една изненада - банкомат. Машината наподобява апаратите за сникерс и кока-кола, но пуска кюлчета злато. Цената тръгва от 500 и стига до 2000 дирхама (200-800 лв.). Могат да се купят и малки неколкограмови плочки за сувенир.

"Като изпиеш кафето със злато, определено се чувстваш по-тежък", сподели моя позната. Вероятно с кюлче злато от вендинг машината човек със сигурност ще се чувства по-тежък, макар и с олекнали джобове.

Джамия - шедьовър на архитектурата

"На всяка цена трябва да отидете в джамията "Шейх Зайед". Това не е религиозен храм, а произведение на изкуството", каза на тръгване за столицата българският консул в Дубай. "Не обичам да ходя в джамии, но тази в Абу Даби ще я помня цял живот", разказа наша сънародничка, показала неотдавна храма на родителите си. "Ще усетите невероятна енергия, а очите ви ще се напълнят с красота", каза на път за джамията Вяра Тошева, която от години работи в Абу Даби. Никой от събеседниците ми не ме подведе.

Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян" е най-големият храм в ОАЕ - бял и изящен. Вижда се още от входа на града. Може да я разгледа всеки, но трябва да се знае, че в петък храмът е затворен до 17 часа заради молитва. Достъпът е бeзплатен. Предлага се и тур с гид, за който също не се плаща. На разположение има и безплатни аудиогидове на основните езици.

Строежът на бялата джамия започва през 2000 г. и завършва седем години по-късно, като в нея са вложени над 1 милиард долара. За строителството и е използван бял мрамор от Македония.

Джамията може да побере до 40 000 богомолци и е седмата по големина в света. Има 82 купола със седем различни големини. Минаретата са 4, като всяко от тях се извисява на височина от 107 метра.

Тъй като в ОАЕ обичат рекордите, джамията може да се похвали с два - най-голям ръчно тъкан килим и най-голям полилей. Персийският килим в джамията покрива площ от 5627 кв. м. Тежи 47 тона, а в него има 2 268 000 000 възела. В тъкането му са участвали 1200 души. Най-големият полилей е на "Сваровски". Той е 15-метров и с диаметър 10 метра. Преди тези два рекорда са били притежание на джамията "Султан Кабоош" в Оман.

В храма жените трябва да се покрият с абая, която се раздава безплатно. Покривала има и за мъжете, които са с къси панталони. Посетителите, които не са мюсюлмани, нямат право да докосват Корана. Иначе е позволено да се снима както отвън, така и отвътре.

В джамията се намира и гробът на основателя на ОАЕ, починал през 2004 г. Останките му са положени в мемориал в двора, като снимането не е разрешено.

Всичко започва от Ал Айн

Ал Айн е град в емирство Абу Даби, който е в непосредствена близост до съседен Оман. Намира се на 150 км както от Дубай, така и от Абу Даби. Автобусите за Ал Айн тръгват от дубайската автогара "Ал Хубайба", като билетът струва 20 дирхама. Движат се от 6 до полунощ на интервал от 40 минути.

В Ал Айн е роден Бащата на нацията - шейх Зайед. Повечето резиденции на управляващата фамилия също се намират в града, като управниците пътуват с хеликоптер всеки ден до Абу Даби.

Основната забележителност е палатът на шейх Зайед, който преди години е бил важен политически и социален център. Построен е през 1910 г., а от 1998 г. е превърнат в музей. Реставриран е с много креативност, като посетителите могат да видят голяма колекция от предмети, собственост на управляващата фамилия. Музеят е отворен всеки ден от 8.30 до 17.30 часа, а в петък работи до 19.30, като входът всеки ден е безплатен.

Интерес за чужденците представлява и оазисът, около който е възникнал Ал Айн - на площ от 1200 хектара. В него растат 147 000 фурми. Системата за напояване датира от 3000 години, а самият оазис е истинско убежище от парещото слънце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай