Мислят стратегия за борба с "Ислямска държава"

Мислят стратегия за борба с "Ислямска държава" | StandartNews.com

Париж. Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външни министри от целия свят се срещат днес на международна конференция за изготвяне на глобална стратегия за борба с джихадистката групировка „Ислямска държава", предаде Би би Си.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че обезглавяването на британският хуманитарен работник Дейвид Хейнс е показало, че светът трябва да се задейства срещу "Ислямска държава". Видео с екзекуцията на британеца беше пуснато от терористите в неделя с обвинения към британското правителство и САЩ и заплаха за живота на още един заложник.

Съветът за сигурност на ООН излезе с изявление, заклеймяващо убийството като "злобно и страхливо" и заявяващо, че "Ислямска държава" трябва да бъде победена. 

Около 40 държави, сред които 10 арабски страни, се включиха в коалицията за борба срещу джихадистите в Ирак и Сирия. Няколко от арабските държави са предложили да участват във въздушните удари по бойците на ИД в Ирак, според представители на САЩ. Джон Кери заяви, че е силно окуражен от обещанията за военна подкрепа за обуздаване на войнстващата групировка. Той направи това изявление след обиколка в Близкия Изток, целяща да набере подкрепа за плана за действие, оповестен от президента Барак Обама миналата седмица. 

Иран определи разговорите в Париж като "показни", след като изрази недоволство за това, че не сред "почетните гости". Сирия също недоволства срещу водената от САЩ коалиция и смята, че трябва да бъде в центъра на антитерористичния план наравно със съседката си Ирак. 

През почивните дни Австралия обяви, че ще изпрати 600 военнослужещи и до 8 изстребителя в Обединените арабски емирства като подготовка за евентуални бъдещи бойни действия в Ирак. Джон Кери обаче заяви, че САЩ в момента не искат да се разполага пехота в размирните територии.

"Ислямска държава" контролира големи части от Ирак и Сирия. Според данни на ЦРУ групировката разполага с 30 000 бойци в региона. От август насам американски военни самолети са нанесли около 160 въздушни удара по цели на джихадистите в Ирак. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай