Международни компании спряха полетите до Израел

Международни компании спряха полетите до Израел | StandartNews.com

Множество големи международни компании отмениха полетите си до Израел, а Европейската агенция по безопасността на полетите препоръча да се избягва летището на Тел Авив до второ нареждане, съобщиха световните агенции.

Решението е наложително заради падането на ракета близо до международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив и опасността за гражданските полети. Според израелския министър на транспорта обаче няма причина да се анулират полети до Израел.

Следващият полет за Тел Авив от летище София, обявен за 23 юли сутринта е анулиран. предаде БГНЕС.

Още в понеделник Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение и призова американските граждани да не пътуват до Израел, Газа или на Западния бряг.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, която пътува до Кайро, за да се опита да постигне прекратяване на огъня в ивицата Газа, обаче увери по телефона израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че забраната е мотивирана само от съображения за безопасност, а не за да се окаже натиск върху Израел.

Той добави, че Съединените щати ще решат дали да продължат забраната в рамките на 24 часа, според говорителката на външнополитическото ведомство Дженифър Псаки.

Френската авиокомпания "Ер Франс" съобщи, че спира до второ нареждане полетите си до Израел заради напрежението в региона, предаде агенция "Франс прес". Компанията заяви, че следи отблизо ситуацията на място. Германската авиокомпания "Луфтханза" също обяви, че спира полетите си до Тел Авив за срок от 36 часа заради "нестабилната ситуация" на летище "Бен Гурион"

Решението на "Луфтханза" се отнася за всички полети на компанията, както и на филиалите ѝ "Джърмънуингс", "Остриън еърлайнс" и "Суисеър". То е взето заради безопасността на пътниците и екипажите, въпреки че не е отправена официална препоръка от органите по контрола на въздушния транспорт, отбеляза "Луфтханза".

Малко по-рано днес някои американски авиокомпании също обявиха, че преустановяват полетите си до Израел заради проблеми със сигурността на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Американската федерална авиационна агенция забрани на американски авиокомпании да изпълняват полети до или от Израел за срок от 24 часа.

"Делта еърлайнс" е преустановила всичките си полети за Израел до второ нареждане. Един от нейните самолети Боинг 747, който излетя от летище "Кенеди" в Ню Йорк за Тел Авив с 290 души на борда бе отклонен към парижкото летище "Шарл де Гол" заради информации за ракети или отломки близо до летище "Бен Гурион".

"Ю Ес еъруейс" анулира полети 797 от Тел Авив за Филаделфия и 796 по линия Филаделфия-Тел Авив, съобщи компанията в Туитър. В сайта на "Юнайтед еърлайнс" се съобщава, че полетът от Нюарк за Тел Авив е анулиран заради проблем с наличността на един самолет.

По-късно още авиокомпании компании - КЛМ, "Канада Еър", "Бръселс еърлайнс" отмениха полети до Тел Авив от съображения за сигурност. Европейската агенция по безопасността на полетите препоръча да се избягва летището на Тел Авив до второ нареждане, съобщи "Ройтерс".

Израелският министър на транспорта Израел Кац от своя страна заяви, че няма никаква причина авиокомпании да анулират свои полети до страната, предаде агенция "Франс прес".

"Министърът на транспорта Израел Кац се свърза с американските авиокомпании, за да им обясни, че излитането и кацането на летище "Бен Гурион" не представляват никакъв проблем за сигурността нито на самолетите, нито на пътниците. Няма никаква причина американските авиокомпании да анулират свои полети и да отстъпват пред тероризма", заяви говорителят на израелския орган за контрол на гражданската авиация, цитирайки министъра.

Палестинските екстремисти са изстреляли над 2000 ракети към Израел. Няколко от тези ракети, насочени към района на летище "Бен Гурион", бяха прехванати от израелската ПВО система "Железен купол", но по-рано днес ракета от ивицата Газа падна в близост до летището и един израелец беше ранен. Говорителка на полицията заяви, че днешното попадение е било най-близкото до летището от началото на израелската военна операция в ивицата Газа на 8 юли.

В боевете са убити над 600 палестинци, 27 израелски войници и двама израелски цивилни.

Междувременно израелската армия продължава мащабната си операция срещу Газа

Ивицата Газа продължава да бъде подложена на интензивни бомбардировки. Израелската армия заявява решимостта си да продължи операцията докрай и „да гарантира сигурност на израелските граждани". Не спират да бъдат изстрелвани ракети и от Ивицата Газа, някои от тях са поднали в района на Тел Авив и центъра на Израел.

Най-тежко остава положението на цивилното население в Газа, подложено на непрекъснат обстрел, без електричество и вода. Нанесени са удари по много болници и жилищни сгради.

Според агенцията на ООН за палестинските бежанци над 100 хиляди палестинци са напуснали домовете си и са потърсили убежище в 69 училища на агенцията. Опитите да се договори хуманително прекъсване на огъня днес не успяха.

В Кайро ООН, САЩ и Египет се опитват още веднаж да постигнат със средствата на дипломацията споразумение между Израел и ислямистите от "Хамас" за трайно примирие. Обръщайки се към палестинците и израелците, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун ги е призовал да спрат да воюват и за започнат да разговарят. От своя страна американският държавен секретар Джон Кери е посочил, че египетското предложение за спиране на огъня е базата за слагане на край на насилието

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай