Мая става омбудсман

Мая става омбудсман | StandartNews.com

Из "Закон за Омбудсмана"
Чл. 8. Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.
Чл. 10. (1) Предложение за избор на омбудсман могат да правят народните представители и парламентарните групи.
(2) Народното събрание избира омбудсман с тайно гласуване. Избран е кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители.
(3) В случай че при първото гласуване никой от кандидатите не е получил необходимото мнозинство, произвежда се второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. При второто гласуване за избран се смята кандидатът, който е получил гласовете на повече от половината от гласувалите народни представители.

Социалистите гласуват до седмица номинацията на Манолова

Червената фурия ще напусне БСП, ако я изберат на поста

Социалистката Мая Манолова ще бъде номинацията на БСП за омбудсман. Това съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от ръководството на партията. Но с уточнението, че предложението ще бъде гласувано на заседание на Изпълнителното бюро на БСП и от депутатите в парламентарната група. "Мая е добър юрист и оратор, има необходимите качества за поста", посочи лаконично член на ръководството на БСП. Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание вече е одобрила процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидатите за омбудсман и изслушването им.

Сегашният обществен защитник Константин Пенчев положи клетва в Народното събрание на Република България на 20 октомври 2010 година. Мандатът на омбудсмана е 5 години и този на Пенчев изтича тази есен. По закон обаче изборът за нов омбудсман се произвежда не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата. Тъй като точно 2-месечният срок на 20 август съвпада с депутатската ваканция, то изборът в пленарна зала трябва да се състои през този месец - вероятно в последната парламентарна седмица. В петък информацията за вероятната номинация на Манолова съобщи "Медиапул". Интернет изданието посочва, че от ГЕРБ и РБ вече са "дали картбланш" за номинацията на Манолова.

Както и че "този ход дава шанс конституционните промени за съдебната власт да получат подкрепа на някаква част от червените депутати". "За България би било много тъжно точно безпристрастната фигура на омбудсмана да е функция на сделки. А предполагам, че и опоненти, и съмишленици знаят прекрасно, че аз в сделки не участвам", отсече пред "Стандарт" Манолова. Соцдепутатката отбеляза, че е логично предложение от този род да излезе от БСП-Лява България. Но нито потвърди, нито отрече да са водени подобни предварителни разговори с нея.

Запознати припомниха, че според закона за омбудсмана длъжността на обществения защитник, както и на заместника му са несъвместими с друга държавна длъжност. Пак според текстовете в несъвместимост са и длъжностите по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел. Според закона, наследникът на Константин Пенчев трябва да прекрати членството си в политическа партия или синдикална организация при наличие на такова. Така, ако бъде избрана, Манолова трябва да напусне БСП. Или поне да замрази членството си на "Позитано" 20.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай