Лондон: Само Путин може да спре войната в Сирия (ОБЗОР)

Лондон: Само Путин може да спре войната в Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Руският президент обсъдил конфликта по телефона с Барак Обама

Руският президент Владимир Путин може да сложи край на гражданската война в Сирия само с едно телефонно обаждане. Това заяви британтският външен министър Филип Хамънд в интервю за предаване по Би Би Си.

"Има един човек на тази планета, който може да сложи край на гражданската война в Сирия с едно телефонно обаждане и това е руският президент Путин", твърди Хамънд. "Дали Башар Асад ще остане, или ще си отиде, в крайна сметка зависи от това дали руснаците са готови да използват влиянието си, за да го отстранят. Същото беше положението и преди година", казва Хамънд. Британският дипломат посочва още, че в Сирия има около 150 000 умерени опозиционни сили, които страдат от руските въздушни удари в страната.

Междувременно руският президент и американският му колега Барак Обама са провели телефонен разговор, в който обсъдили сирийската криза и ситуацията в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Двамата дали положителна оценка на решенията от заседанието на Международната група в подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11-12 февруари, когато бе договорен план за примирие. Президентите изразили подкрепа за усилията на двете работни групи - по прекратяване на огъня и по хуманитарните въпроси. Путин заявил, че са необходими работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ, които биха позволили да се води по-успешна борба срещу терористичната групировка "Ислямска държава". Той отново призовал за създаване на обединен антитерористичен фронт и отказ от двойни стандарти.

По въпроса за Украйна Путин изразил надежда, че "Киев ще предприеме практически стъпки по изпълнение на задълженията си по Минското споразумение, включително за пряк диалог с Донбас, обявяване на амнистия и извършване на конституционна реформа, съгласувана с представители от Донецк и Луганск, и привеждане в сила на закона за особен статут", посочва още Кремъл.

Пак убийство на мигрант в Швеция

Шведската полиция разследва ново убийство в център за кандидати за убежище след сбиване между негови обитатели, съобщи Ройтерс. Това е втори подобен случай за месец, след като 22-годишен служител в бежански център за непълнолетни без придружител беше убит с нож. Случващото се поражда тревога, че властите не са в състояние да се справят с големия брой кандидати за убежище в страната.

Сбиването станало в Юсне - крайбрежно градче с около 2500 жители в Източна Швеция, на около 240 км от Стокхолм, съобщи полицията, без да дава повече подробности. Местните медии отбелязват, че в сбиването са участвали четирима души и е бил използван остър предмет. Побойниците явно били само мигранти, живеещи в центъра, и няма ранени служители.

Меркел призова за търпение към бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел призова избирателите си да имат повече търпение за справянето с бежанската криза, съобщи Ройтерс. Това стана на предизборно събитие в Магдебург, където на 13 март ще има местни избори. "Знам, че хората са нетърпеливи и искат бързи отговори (на кризата с мигрантите), но бързите отговори често са грешни", изтъкна Меркел. На 13 март три германски провинции ще гласуват за местна власт. Меркел призна, че проблемът с притока на бежанци ще бъде водеща тема на предизборните кампании.

Хванаха въоръжени британци в Гърция

Двама 20-годишни британци от иракски произход, превозващи над 10 единици огнестрелни оръжия и повече от 20 000 патрона, бяха задържани в Гърция, близо до границата с Турция. Арестът е извършен край пристанището на град Александруполис, съобщиха британските медии.

Имената на задържаните не фигурират в базите данни на полицията и специалните служби, уточняват гръцките власти. Разследването се води от полицейския отдел за борба с тероризма и от националното управление по разузнаване.

Австрия се огражда и с Италия

Австрия започва да изгражда нови съоръжения, за да защити по-добре границите си, по-специално тази с Италия, заяви канцлерът Вернер Файман в интервю за в. "Остериш", цитирано от Ройтерс. Страната неотдавна изгради 3,7-километрова ограда по най-натоварения си граничен пункт със Словения - Шпилфелд, с аргумента, че това ще помогне за управлението на притока на новопристигащи. Запитан дали Австрия ще вземе нови мерки и на границата с Италия, в това число и на пропускателния пункт Бренер, Файман каза: "Сега сме вече февруари. Нямам желание да оставям повече време да минава. И без това вече е прекалено късно. През март може да очакваме нова вълна от мигранти. Така че трябва да изградим технически съоръжения сега, които да са готови за употреба, когато се нуждаем от тях". Според изданието става дума за ограда на пропускателния пункт Бренер.

120 джихадисти на социални помощи в Белгия

120 души, за които се смята, че се бият на страната на джихадисти в Сирия и Ирак, получават социални помощи в Белгия, съобщи министърът на интеграцията Вили Борсус. Приблизителните изчисления показват, че те взимат общо 100 000 евро месечно от социалните фондове. В същото време френското разследване на терористичната атака в Париж на 13 ноември съобщи, че по открития колан с експлозиви не са открити следи от ДНК на Салах Абдеслам, който все още се издирва. Предполагаше се, че осмият терорист е хвърлил пояса в кофа за боклук в предградие "Монруж", бягайки след стрелбите, след като мобилният му телефон бил засечен близо до мястото, където по-късно беше открит експлозивът. По колана са намерени следи от живеещия в Брюксел французин Билал Хафди, който се взриви на "Стад де Франс", както и от още един неизвестен заподозрян.

Турция ядоса САЩ и Франция с удари по кюрди

Турски обстрел срещу кюрди на територията на Сирия възмути САЩ и Франция днес, съобщи Франс Прес. Обстрелът, започнал още в събота, бе заклеймен и от сирийското правителство.

Онзи ден турската армия започна да стреля със снаряди по позиции на сирийските кюрди в пограничните райони на сирийска територия. Според Анкара сирийските кюрди са свързани с Кюрдската работническа партия, която Турция смята за терористична организация. Сред атакуваните цели е авиобазата "Менах", превзета миналата седмица от кюрдите от ръцете на ислямистки бунтовници. Турция призова кюрдите незабавно да я напуснат, но според тях джихадистите ще се върнат, ако това се случи.

Продължилите и днес удари възмутиха САЩ и Франция, които настояха Анкара незабавно да спре огъня. Париж призова за "незабавно прекратяване на бомбардировките, както тези на режима и неговите съюзници в цялата страна, така и на тези на Турция в кюрдските зони". По-рано и правителството в Дамаск осъди турската акция. Министерство на външните работи на Сирия остро осъжда многократните турски престъпления и атаки срещу сирийския народ и целостта на сирийската територия, се казва в официално съобщение на ведомството. Министерството призовава Съвета за сигурност на ООН "да сложи край на престъпленията на турския режим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай