Кюрди в Сирия обявиха създаването на федерален район

Кюрди в Сирия обявиха създаването на федерален район | StandartNews.com

Кюрдите в Северна Сирия обявиха създаването на федерален район, но правителството в Дамаск и опозицията отхвърлиха решението. Представители на кюрдските и арабски власти в три северни области на Сирия са се събрали в град Румейлан и са учредили "федерална система" в района.

Кюрдските представители отново заявиха, че това не е първа стъпка към независимост. Трите области, които се намират по границата с Турция, и досега имат автономни администрации, независими полицейски части и училища.

Кюрдските делегати обявиха също, че са готови да се включат в мирните преговори в Женева. За участие на кюрдите в преговорите настоява и Русия.

Правителството в Дамаск реагира, че действията на кюрдите нямат нито законово основание, нито политическа тежест. От опозиционната Национална коалиция предупредиха срещу "опитите да се узурпира волята на сирийския народ". Върховният комитет на преговарящите, които участва в мирните разговори в Женева, и Съединените щати също отхвърлиха създаването на федерална система в Сирия.

Декларацията рискува да разгневи Турция, която е против всеки опит на кюрдите да затвърдят автономията си. Представител на Анкара заяви, че не може да се предприемат едностранни стъпки на базата на етническа принадлежност, както е в случая, а също така и подчерта, че подобен ход няма да има никаква валидност за турската страна.

Сирийският народ с участието на всички сегменти от него колективно ще направи своя избор за вида администрация и административната структура на Сирия с новата конституция, която ще бъде начертана в рамките на политическия преходен процес", заяви още турският представител, цитиран от БНР.

Анкара нееднократно е декларирала досега, че по никакъв начин няма да приеме обособяването на нови структури в Сирия, понеже счита, че те са заплаха за териториалната й цялост и националната сигурност. Според нея действията на сирийските кюрди могат да разпалят сепаратистки настроения и сред турските кюрди към териториални претенции от Турция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган още преди няколко месеца заяви, че в никакъв случай няма да допусне прекрачване на запад от реката Ефрат, която се счита за разделителната линия между кюрдските кантони в Сирия и кюрдските области в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай