Конвой на ООН бе обстрелван в Сирия

Конвой на ООН бе обстрелван в Сирия | StandartNews.com

Бейрут. Хуманитарен конвой попадна под обстрел в обсадения бунтовнически квартал на Хомс в събота, заплашвайки операцията, ръководена от ООН, която има за цел да донесе храна и лекарство за над 2500 души и да евакуира цивилни граждани, хванати в капан от месеци в сирийския град, предаде Ройтерс.

 

Четирима служители на сирийския Червен полумесец са били ранени.

 

Според сирийската държавна телевизия служителите на Червения полумесец попаднали под обстрел от „въоръжени терористични групировки", както сирийските власти наричат бунтовниците, воюващи срещу президента Башар Асад.

 

Хуманитарната автоколона е била задържана от сутринта заради минометен обстрел в Хомс, за който армията и бунтовниците се обвиняват взаимно, в нарушение на обявеното тридневно примирие, за да могат цивилните да напуснат центъра на Хомс, а хуманитарната помощ да може да бъде доставена.

 

Червеният полумесец съобщи в Туитър акаунта си, че шофьор на камион с хуманитарна помощ е бил ранен, след като автоколоната попаднала под обстрел, а минометни снаряди попаднали в близост до нея.

 

Сирийската телевизия цитира губернатора на Хомс Талал ал Барази, според когото две коли с хуманитарна помощ успели да влязат в старата част на Хомс, но бунтовниците подложили пътя на минометен обстрел, което попречило на повече коли да влязат.

 

Насилието заплашва да осуети постигнатото споразумение за хуманитарни доставки за Хомс, което бе първият конкретен резултат от започналите преди две седмици преговори в Женева за слагане край на гражданската война в Сирия.

 

Прессекретарят на Световната продоволствена програма на ООН Елизабет Беерс на свой ред заяви пред ливанския телевизионен канал „Ал Маядин" , че доставянето на хуманитарна помощ в Хомс е започнало, но призна, че от Сирия се получава „много противоречива информация".

 

"Единственото, което мога да кажа е, че ситуацията на място е много напрегната", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай