Командосът премиер

Командосът премиер | StandartNews.com

Бенямин Нетаняху е рекордьор с четири мандата начело на Израел

Бенямин Нетаняху или Биби, както го наричат неговите близки, а и многобройните му привърженици в Израел, спечели четвърти мандат на върха на властта в Израел, след като неговата партия "Ликуд" победи в изборите във вторник. Очакват го нелеки преговори с малките партии с различна политическа и религиозна окраска, но премиерският пост му е сигурен. С победата в предсрочните парламентарни избори, свикани от Нетаняху заради разногласия за бюджета и по други въпроси, той се нарежда на първо място по продължителност в управлението на страната в сравнение с десетте му предшественици на премиерския пост от създаването на Държавата Израел. Този рекорд, с който Нетаняху ще остане в историята, е показателен не само за способностите му като политик и държавник. Той несъмнено се дължи и на политиката му, която мнозина израелци смятат за правилна с оглед на националните интереси на обкръжената от не малко врагове в Близкия изток израелска държава. Именно затова и може да се каже, че "изненадващата победа" на неговата партия "Лукуд" не е чак толкова изненадваща.

В богатия си житейски и професионален път 65-годишният Нетаняху, Кинг Биби, както го наричат някои медии заради таланта му да се справя в сложни вътрешнополитически, икономически и международни ситуации, изминава дългия път от командос до премиер. В младежките си години като офицер от елитната част "Сайърет Маткал" той участва в редица специални операции, сред които и освобождаване през 1972 г. на 90 пътници от завладян от палестински терористи на летището в Тел Авив самолет на белгийската авиокомпания "Сабена". Тогава той е на 23 години. Преди това още на 18-годишна възраст се сражава в арабско-израелската война през 1967 г. Влиза в политиката през 1988 г., когато е избран за депутат в Кнесета. През 1990 г. за пръв път като лидер на "Ликуд" поема премиерството и с малки прекъсвания, когато е бил в опозиция, доминира в политически живот на Израел до сега.

Освен всичко друго, в актива на Нетаняху се вписва и активната му публицистична дейност. Много негови аналитични статии са публикувани в "Ню Йорк таймс" и други авторитетни издания. Книгите му за съдбата на Израел и борбата му срещу тероризма също намират широк международен отзвук. В една от публикациите си за перспективата на XXI век Нетаняху пише:

"Никой не знае какво очаква евреите през XXI век, но ние трябва да положим максимум усилия, за да гарантираме, че това столетие ще бъде по-добро от предишното, което беше векът на Холокоста." Тази цел е ключ към твърдата политика на Нетаняху по палестинския проблем и по ядрената програма на Иран. Сигурността и бъдещето на Израел са толкова важни за него, че за тях той се противопостави дори на най-големия съюзник на Израел - САЩ. Със САЩ е свързана голяма част от живота на Нетаняху. Детството на родения в Тел Авив в семейство с произход от Латвия бъдещ политик на 21 октомври 1949 г., годината, в която е създаден Израел, преминава в Америка. Там баща му, който е професор, чете лекции. Американските съученици на Бенямин го нарекли Биби и така до днес към него се обръщат близките и приятелите му. След приключването на гимназията Биби се връща в Израел. Служи в армията до чин капитан. После отново заминава за Америка. Завършва известния Масачузетски технологичен институт, където учи архитектура и мениджмънт. След това завършва и политология. По-късно като финансов министър и премиер има голям принос в развитието на Израел като държава на високите технологии. Бил е и два пъти външен министър.

Нетаняху продължава традицията на топли приятелски отношения между Израел и България. Той е първият израелски премиер, роден след създаването на израелската държава. Женен е три пъти, като от последната си съпруга Сара има двама синове. От първата съпруга Мариам Вайцман има дъщеря Ноа. Втората му жена е Фльор Каре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай