Кипърските турци избират президент

Кипърските турци избират президент | StandartNews.com

Гласоподавателите в Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция, днес гласуват на втори тур на президентските избори.

Общо 176-те хиляди избиратели на малката територия – около една трета от остров Кипър – трябва да определят кой от двамата кандидати, събрали най-много гласове на първия тур на 19 април, ще е следващият държавен глава, който ще ги представлява на мирните преговори с кипърските гърци.

Претендентите са досегашният президент Дервиш Ероглу и независимият Мустафа Акинчи, които постигнаха близки резултати на първия тур, предава БГНЕС.

Остров Кипър е разделен след турското нашествие през 1974 г. в отговор на опит на гръцки националисти да присъединят територията към Гърция. През април ООН обяви подновяването на междукипърските преговори, след като стане известен кипърският турски представител.

Преговорите продължават от години, без да е постигнат резултат по главните въпроси: подялбата на властта между кипърските турци и кипърските гърци, съдбата на отнетата собственост и териториалните проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай