Израелският парламент отхвърли законопроекта за признаване на арменския геноцид

Израелският парламент отхвърли законопроекта за признаване на арменския геноцид | StandartNews.com

Кнесет (парламентът на Израел) отхвърли в сряда законопроекта, предложен от лидера на опозиционната партия " "Еш атид" Яир Лапид за признаване на  арменския геноцид. Това съобщиха от парламентарната пресслужба в комюнике.

" Кнесета отхвърли при предварително четене законопроекта за признаване на арменския геноцид, предложен от група народни представители, водени от Яир Лапид, - се казва в документа. Законопроектът беше подкрепен от 28 депутати, 41 гласуваха против."

Арменският геноцид е масовото депортиране и унищожаване на арменското население в Османската империя по време на Първата световна война (1914-1918 г.). Той е признат от много държави, като първото през 1965 г. от Уругвай, чийто пример е последван от Франция, Италия, Холандия, Белгия, Полша, Литва, Словакия, Швеция, Швейцария, Гърция, Кипър, Ливан, Канада, Венецуела, Аржентина, Бразилия, Чили, Ватикана, Боливия, Чешката република, Австрия, Люксембург, Русия. Арменският геноцид бе признат от Европейския парламент и Световния съвет на църквите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай