Израел и "Хамас" с 12 часа примирие след нощ на сблъсъци

Израел и "Хамас" с 12 часа примирие след нощ на сблъсъци | StandartNews.com

Израел и "Хамас" ще имат 12-часово примирие заради хуманитарни нужди и ще преустановят боевете в ивицата Газа. То започва днес в 8:00 часа, предаде „Ройтерс", позовавайки се на говорителка на израелската армия.

Въпреки временното примирие войниците ще продължат да търсят тунели, използвани от въоръжени бойци, а армията ще „реагира, ако терористите изберат да използват това време, за да нападнат личния състав на израелските сили за отбрана или да стрелят по цивилни израелци", добави говорителката, като предупреди още, че гражданите на Газа, които са били помолени да напуснат домовете си, трябва да се въздържат от завръщане.

Готовност да спазват примирието обявиха по-рано представители на движение „Хамас", което управлява в анклава.

Кратката пауза идва на фона на боеве, продължили през цялата нощ. Представители от Газа съобщиха за 5-има загинали при израелски въздушни удари, което оформя броя на загиналите палестинци на 865 души, повечето от които цивилни, предава Ройтерс. По данни на АФП, цитираща службата за спешна помощ, при израелски въздушен удар срещу южния град Хан Юнис в Ивицата Газа в събота са убити 8 души, сред които и 4 деца.

Нападението е станало часове преди да започне договореното 12-часово примирие. Около 20 души са ранени. Така по данните на АФП загиналите палестинци при започналата на 8 юли израелска операция е 879 души.

По-рано имаше ракетна атака от страна на Газа, а сирените завиха за въздушна тревога в по-голямата част от Южен и Централен Израел. Няма данни за жертви и пострадали, тъй като системата за противоракетна отбрана е успяла да свали голяма част от ракетите.

Междувременно израелските сили за отбрана публикуваха съобщение за двама загинали войници в престрелка с въоръжени бойци в сектора Газа късно снощи. По този начин за цялото време от началото на операция „Защитно острие" на 8 юли загубите на израелската армия стават 37 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай