Ислямска държава пусна трето видео с пленения Джон Кантли

Ислямска държава пусна трето видео с пленения Джон Кантли | StandartNews.com

Екстремистката групировка "Ислямска държава" разпространи в интернет нов запис с пленения британски журналист Джон Кантли. Това е трети епизод от поредицата, започнала преди 10 дни, в която Кантли предава идеи и послания от джихадистите към западния свят.

Във видеото отвлеченият през 2011 журналист критикува "разочароващо предвидимите" действия на американския президент Барак Обама за разрешаването на конфликта и плановете му да използва иракски военни части и сирийската армия. Кантли казва, че организирането им ще отнеме месеци и те са недисциплинирани и корумпирани. Той заплашва, че западните оръжия ще попаднат в ръцете на ислямистите и ще бъдат използвани срещу Запада.

Това е третото видео с журналиста, което групировката публикува. Според анализатори, и в трите записа брадата на заложника е с еднаква дължина и декорът е същият. Това поражда съмнения, че е възможно те са направени в един и същи ден.

Третият епизод с Кантли излиза веднага след поредната серия въздушни удари от самолети на международната коалиция за борба с „Ислямска държава". Тяхната цел бяха няколко рафинерии в Североизточна Сирия. Американското правителство съобщи тази нощ, че усилията на Съединените щати в борбата срещу "Ислямска държава" до момента са стрували близо един милиард долара. Очакванията са тази сума да достигне близо 4 милиарда долара годишно, ако офанзивата продължи при сегашното темпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай