"Ислямска държава" обезглави британски хуманитарен работник

"Ислямска държава" обезглави британски хуманитарен работник | StandartNews.com

Багдад. Екстремистката групировка "Ислямска държава" публикува видео с обезглавяването на британския гражданин Дейвид Хейнс. Хейнс бе отвлечен миналата година в Сирия, където работил в хуманитарната сфера като координатор на бежански лагери. Той бе показан в по-рано изтекъл клип с екзекуцията на американския журналист Стивън Сотлоф. Автентичността на видеото се проверява от министерството на външните работи на Великобритания. Засечено е от SITE Intelligence Group, която проследява онлайн активността на джихадистите. То е публикувано ден след като семейството на Хейнс се обърна към групировката с молба за връзка с Дейвид. 44-годишният хуманитарен работник е баща на 2 дъщери. Помагал е с мирни средства на пострадали от военни действия в множество горещи точки по света.

Клипът започва с изявление на британския премиер Дейвид Камерън по повод Ирак. Следва кадър на Хейнс и палача му - маскиран мъж в черни дрехи, държащ нож. Пленникът заявява, че Камерън е "влязъл по своя воля в коалиция със Съединените щати срещу Ислямската държава" и е "изцяло отговорен" за екзекуцията му. Тя е в отплата на съвместните действия на Камерън и САЩ по въоръжаването на иракските сили, които се борят срещу групировката, както и за въздушните удари по нейни позиции в близост до язовира Хадита. В края на видеото, след като убива Хейнс, "Ислямска държава" заплашва да обезглави още един отвлечен гражданин на Великобритания - Алън Хенинг, ако британското правителство не се откаже от съюза си със САЩ.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън определи убийството като "акт на чистото зло". "Това е жалко и ужасяващо убийство на невинен хуманитарен работник", се казва в изявлението. Премиерът обеща, че Великобритания ще направи всичко по силите си, за да залови убийците и да ги изправи пред правосъдието.

Американският президент Барак Обама също заклейми убийството. „САЩ остро осъждат варварското убийство на британския гражданин Дейвид Хейнс. Тази вечер заставаме рамо до рамо в скръбта и решителността с нашия близък приятел и съюзник", заяви Обама.

След пускането на видеото британският премиер Дейвид Камерън свика в Лондон среща на шефове на отбраната и силите за сигурност. На кризисната среща се очаква Камерън да обобщи създалата се ситуация и да очертае вариантите за действие на правителството след обезглавяването на Дейвид Хейнс. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай