Иран поиска отмяна на икономическите санкции

Иран поиска отмяна на икономическите санкции | StandartNews.com

Иран поиска в четвъртък незабавната отмяна на всички наложени от Запада санкции, за да сключи споразумение за ядрената си програма, предаде АФП.

Председателят на Комисията по външни отношения на иранския парламент Алаедин Буруджерди заяви, че предвижданата от САЩ постепенна отмяна на санкциите е неприемлива за Техеран. "Ако искате да се постигне окончателно споразумение на 24 ноември, то трябва да предвижда незабавна отмяна на санкциите", подчерта той.

24 ноември е предвиден като краен срок за сключването на историческо споразумение, което да гарантира мирния характер на иранската ядрена програма. В замяна Иран ще получи постепенна отмяна на западните санкции, които задушават икономиката му, според дипломатически източници.

В понеделник запознат с проблемите европейски дипломат заяви, че шансовете да бъде спазен крайният срок са слаби. Двете страни изглежда са сближили позициите си за ядрения реактор с тежка вода в Арак и за броя на инспекциите на иранските ядрени обекти. Позициите по иранските мощности за обогатяване на уран за ядрените централи обаче се различават силно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай