Иран обвини Турция за удължаването на войната в Сирия

Иран обвини Турция за удължаването на войната в Сирия | StandartNews.com

Иран обвини Турция във вторник за удължаването на тригодишния конфликт в съседна Сирия с настояването за свалянето на президента Башар Асад и подкрепата на Анкара за "терористични групи" в Сирия, съобщи официалната информационна агенция ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Техеран и Анкара подкрепят противоположни страни в гражданската война, която изправя бунтовническите сили, включително радикални сунитски мюсюлмански бойци от Ислямска държава срещу Асад, най-близкия регионален съюзник на Техеран.

Турция, която призова Асад да се оттегли, е основен транзитен пункт за чужди бойци, които влизат в Сирия, за да се борят срещу президентта, докато Иран го поддържа във военно и политическо отношение.

ИРНА цитира високопоставен служител на иранското външно министерство, според когото "намесата на Анкара във вътрешните работи на Сирия за съжаление удължава войната и води до масова гибел на невинни цивилни сирийци".

"Войната можеше да приключи преди 3 години, ако турските власти бяха спрели да настояват за смяна на режима", допълва той.

Думите му се възприемат като реакция на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от понеделник. Турски медии съобщиха, че той е обвинил Иран в раздухване на враждата и разделението в Сирия. "Когато имаме двустранни срещи с Иран, те се съгласяват заедно да решим проблемите. Като опре до действия, за съжаление, те си действат по техния начин", предава думите му вестник Хюриет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай