Иракски сили пробиха обсадата на Амерли

Иракски сили пробиха обсадата на Амерли | StandartNews.com

Великобритания обявява нови мерки срещу участието на европейски екстремисти в Сирия и Ирак

Ербил. Правителствени сили, основно съставени от кюрдски бойци и въоръжени доброволци, са пробили обсадата от страна на Ислямска държава на град Амерли, който се намира между Багдад и северния град Киркук, предадоха световните агенции.

Иракските сили и въоръжени доброволци са влезли в града в неделя, където около 12 000 души са били блокирани за повече от два месеца.

"Нашите сили влязоха в Амерли и пробиха обсадата", заяви говорителят по сигурността генерал-лейтенант Касем Ата пред АФП.

Адел ал-Байати, кмет на Амерли, също потвърди информацията за агенция Ройтерс, добавяйки, че това "определено ще облекчи страданията на жителите."

Ал-Джазира съобщи, че борбата продължава на юг и на север от града, както правителствените сили се опитват да прогонят въоръжените сунитски бойци.

В същото време Би Би Си съобщи, че Великобритания може да временно да забрани на британските граждани, които се сражават в Ирак и Сирия, да се завърнат в страната. Британците, заподозрени, че са замесени в тероризъм, ще могат да запазят гражданството си, но за известен период от време няма да им бъде позволено да се върнат в страната, се посочва в информацията.

Правителството търси също начини, чрез които да затрудни потенциални бойци да пътуват в чужбина. Британският премиер Дейвид Камерън ще обяви в понеделник нови мерки срещу участието на европейски екстремисти в бойните действия в Сирия и Ирак и срещу радикализацията на британските мюсюлмани.

Председателите на комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите на САЩ насърчиха президента Барак Обама да предприеме решителни действия срещу нарастващите заплахи, по техните думи, от бойците на групировката "Ислямска държава" на американска земя, предаде Асошиейтед прес.

Без да навлизат в конкретни детайли за евентуалните заплахи, Даян Файнстийн и Майк Роджърс казаха, че Обама трябва в скоро време да изготви подробна стратегия за разгрома на "Ислямска държава". Роджърс и Файнстийн, които редовно получават сведения от разузнавателните служби, предупредиха за опасността от нападение срещу САЩ или някой от европейските им партньори, ако джихадистите не бъдат спрени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай