Иракската армия влезе в Мосул, превзе телевизията

Иракската армия влезе в Мосул, превзе телевизията | StandartNews.com

Джихадистите се бранят с 25 000 души като "живи щитове"

За пръв път от повече от две години, иракски войници влязоха в Мосул, когато спецчасти проникнаха в източните крайни квартали на града, превзет от "Ислямска държава" през 2014 г. Иракски специални части съобщиха, че са превзели сградата на държавната телевизия в източен квартал на Мосул. Генерал-майор Сами ал Ардиди каза, че след превземането на централата на медията, която е единствената сграда на държавната телевизия в провинцията, са избухнали ожесточени боеве, когато войските му се опитвали да навлязат в градските райони на Мосул. Генерал-майор Сами ал Ариди каза, че войските са влезли в източния квартал Гогджали и са само на 800 метра от по-близкия до центъра квартал Карама. По думите му бойците на ИД са поставили бетонни заграждения, за да блокират Карама и да спрат настъплението на войските, а по пътя навътре в града са заложени бомби. Предвожданата от САЩ коалиция започна да нанася въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Гогджали.

В мащабната военна операция срещу последната крепост на терористите участват около 50 000 иракски войници, кюрдски бойци пешмерга, сунитски арабски племена и шиитски милиции.

Тревожно съобщение на ООН гласи, че бойците на "Ислямска държава" вкарват хиляди цивилни в северния втори по големина след Багдад иракски град явно с намерение да ги използват като "жив щит" срещу настъпващите иракски сили. В понеделник рано сутринта бойците на "Ислямска държава" превози с големи камиони микробуси до град Хамам ал Алил около 25 000 цивилни и ги разположи на места във и около Мосул, се казва в съобщението на представителството на ООН. Това е избраният от терористите начин да се защитават като заграждат техните офиси и бази с цивилни. На някои места обаче иракските сили са попречили на джихадистите да създадат "живи щитове". Бойци на ИД са убили в събота 40 бивши членове на иракските сили за сигурност близо до Мосул и са изхвърлили телата им в река Тигър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай